Az Egyesült Államok szenátusa szerdán elfogadta azt a kétpárti törvényjavaslatot, amely több tízmilliárd dolláros támogatást nyújtana az amerikai félvezetőgyártóknak, és még nagyobb összegeket fektetne a tudományos és technológiai innovációba, annak érdekében, hogy megerősítse az Egyesült Államok versenyképességét és önállóságát ebben a gazdasági és nemzetbiztonsági szempontból kulcsfontosságú iparágban – írja a The Washington Post.

Financial collapse. Decline in value of US stocks. Decline in America's GDP growth concept. Falling graph in front of USA flag. Economic crisis in America. US dollar inflation metaphor. 3d rendering.
Fotó: Shutterstock

 

 A szenátus 64-33 arányban fogadta el a 280 milliárd dollárt megmozgató, évek óta készülő törvénytervezet végső változatát. 

A tervezet szerint mintegy 52 milliárd dollárt kapnának a mikrocsipgyártók, hogy ösztönözzék a tengerentúli félvezetőgyártó üzemek építését. Sokak szerint az új törvény legnagyobb kedvezményezettje az Intel lesz.

A csipeket – mint ismert - a legkülönbözőbb termékekben használják, többek között gépjárművekben, mobiltelefonokban, orvosi berendezésekben és katonai fegyverekben. A koronavírus világjárvány idején a félvezető csipek hiánya több iparágban is áremelkedést és ellátási zavarokat okozott.

 "Ez az egyik legjelentősebb, hosszú távon is értelmes törvényjavaslat, amelyet nagyon hosszú idő óta elfogadtunk" - mondta Charles E. Schumer, a szenátusi többségi vezetője.

Tegnap azt mondtam a frakciónknak, hogy

az unokáinknak olyan iparágakban lesznek jól fizető munkahelyei, amelyeket még csak el sem tudunk képzelni, annak köszönhetően, amit most teszünk. ... Ez a kongresszus egyik legnagyobb kétpárti vívmánya lesz

- fűzte hozzá.

A törvényjavaslat öt év alatt mintegy 100 milliárd dollárt osztana ki olyan programokra is, mint például a Nemzeti Tudományos Alapítvány működésének segítése, vagy regionális technológiai központok létrehozása az induló vállalkozások támogatására az ország olyan területein, ahol eddig nem támogatták a technológiai befektetéseket.

Ezek a beruházások nagyban hozzájárulnak az 1978 óta harmadára csökkent amerikai K+F kiadások újraélesztéséhez

– jelentette ki Maria Cantwell, a Szenátus Kereskedelmi, Tudományos és Közlekedési Bizottságának elnöke.

A törvényjavaslat ezután a képviselőházba kerül, ahol Nancy Pelosi házelnök szerint szintén megkapja a támogatást. A kongresszus tekintélyes tagjai úgy vélik, hogy a törvénytervezet a hét végére Joe Biden elnök asztalára kerülhet.