Kormányprogramot vázolt fel szerdán a következő hónapokra Mario Draghi olasz miniszterelnök a parlament felsőházában mondott beszédében, a nemzeti egységkormány folytatását szorgalmazta a pártok közötti új bizalmi szövetséggel.
 

Mario Draghi csaknem negyvenperces felszólalása végén kijelentette, hogy a parlamenti pártoknak nem neki, hanem az olaszoknak kell választ adniuk arra, készek-e a 2021 februárjában létrehozott nemzeti egységkormány folytatására.

Italy's Prime Minister Mario Draghi addresses senators on the government crisis following his resignations last week, at the Senate in Rome on July 20, 2022. - Italy's political crisis comes to a head on July 20, 2022, as Prime Minister Mario Draghi, 74, discovers whether his fractured grand coalition can be saved or if snap elections are unavoidable. There is much at stake: a government collapse could worsen social ills in a period of rampant inflation, delay the budget, threaten EU post-pandemic recovery funds and send jittery markets into a tailspin. (Photo by Andreas SOLARO / AFP)
Fotó: Andreas Solaro / AFP


 

Hozzátette, hogy a folytatáshoz újra kell építeni a politikai erők közötti bizalmi paktumot, miután az Öt Csillag Mozgalom (M5S) július 13-án megvonta a kormány iránti bizalmat. A kormányfő az M5S iránti engedményként bejelentette, hogy támogatja az európai bevezetését. Ukrajna felfegyverzéséről azt mondta, ez az egyetlen mód védekezésük biztosítására. A frakciók válaszai után a miniszterelnök is reagál, a voksolás az esti órákban kezdődik.