Az amerikai Citi bank közgazdászai szerint, ha nem születnek árcsökkentő kormányzati intézkedések, a brit fogyasztóiár-infláció a jövő év első három hónapjában valószínűleg 15 százalék feletti éves szinten tetőzik. A fogyasztói árindex a várakozásokat meghaladóan 10,1 százalékra ugrott júliusban , és a Bank of England (BoE) előrejelzése szerint 13 százalékos lehet októberben az energiaársapka-emelés miatt. A Citi korábban azt prognosztizálta, hogy az valamivel 12 százalék alatt éri el a csúcsot.
Az inflációt eddig elsősorban az energiaárak hajtották, júliusban azonban a legnagyobb mértékben, éves összehasonlításban 12,7 százalékkal az élelmiszerek drágultak. A Sky News elemzése szerint ráadásul ez még csak a vihar előtti csend. 

Az egész Európát sújtó aszály várhatóan tovább emeli az élelmiszerárakat, és októberben mintegy 80 százalékkal megemelik az energiaár-sapkát. 

Az átlagos brit háztartások energiaszámlája tavasszal már elérheti az évi ötezer fontot. (Egy font 480 forint.)

A woman shopper carries handfuls of Sefridges shopping bags towards a black cab on Oxford Street in the West End, on 12th August 2022, in London, England. After the Bank of England raised interest rates to 1.75%, there is a certainty that Britain will be in recession by the fourth quarter of 2022 and with inflation to climb further.
Fotó: Richard Baker / Getty Images


A Citi emellett felfelé módosította a BoE kamatemelésére vonatkozó várakozásait. A bank szakértői szerint a brit jegybank az év végére 1,25 százalékponttal, 3 százalékra emeli az alapkamatot. Ugyanerre számít az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Capital Economics is. A Citi korábbi előrejelzésében csak fél százalékpontos emelés szerepelt az év hátralévő részére.
 

A Reuters tudósítása szerint a piacok az inflációs adat nyomán ötven bázispontos emelést áraznak be a monetáris tanács jövő havi ülésén, de nem tartják kizártnak a 75 bázispontos ugrást sem. 

Arra számítanak, hogy jövő májusra az alapkamat eléri a 3,75 százalékot.