Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium lényegesen visszafogta a gazdaság idei teljesítményének csökkenésére vonatkozó előrejelzését.

Steel Manufacture At Evraz Plc West-Siberian Metallurgical Plant
Fotó: Getty Images

A minisztérium a költségvetési bizottságnak benyújtott előterjesztésében 

a májusban becsült 7,8 százalék helyett 4,2 százalékos GDP-csökkenést valószínűsített.

A visszaesés mélypontját 2023 első negyedévére várják, 2025 végére pedig a gazdaság teljesítménye visszatér a válság előtti szintre – olvasható a közleményükben.

A gazdaságfejlesztési minisztérium idei évre vonatkozó előrejelzése valamivel derűlátóbb a közgazdászok várakozásainál, az Interfax által megkérdezett elemzők augusztus eleji konszenzusos előrejelzése ugyanis a gazdaság idei 5,0 százalékos visszaeséséről szólt. A jegybank a gazdaság idei zsugorodását 4–6 százalékra teszi.

Sales discount signs sit in the window of a Forever 21 fashion store in the Afimall retail and entertainment center at the Moscow International Business Center in Moscow, Russia, on Saturday, Aug. 8, 2015. Policy makers are trying to avoid another ruble collapse after foreign debt repayments by companies last year helped spark Russias worst currency crisis since 1998.
Fotó: Getty Images

A gazdaságfejlesztési minisztérium az idei inflációs várakozását a májusban becsült 17,5 százalékról 13,4 százalékra mérsékelte. 

A jegybank 12-15 százalékos inflációra számít,

az elemzői várakozások átlagában pedig 13,6 százalék szerepel.

A minisztérium a jövő évi inflációs előrejelzését 5,5 százalékra csökkentette a májusban becsült 6,1 százalékról. A jegybank 2023-as inflációs előrejelzése 5–7 százalék, az elemzők 6 százalékkal számolnak.

Hiába várják, nem omlik össze az orosz gazdaság

Megosztottak az elemzők abban, hogy folytatódik-e és milyen mértékben az orosz gazdaság visszaesése hosszú távon az ukrajnai háborúra válaszul bevezetett nyugati szankciók miatt.