Egyelőre a várakozásoknál jobban teljesít az orosz gazdaság, a 4 százalékkal zsugorodott a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest a várt 5 százalék helyett. Az orosz jegybank előrejelzése szerint a visszaesés folytatódni fog, és 2023 második fél évében éri majd el a mélypontot. Ez a véleménye Liam Peachnek, a Capital Economics feltörekvő piacokkal foglalkozó közgazdászának is. 

Vannak arra mutató jelek, hogy sok szektor stabilizálódott az elmúlt egy-két hónapban. A mélypontot nem várjuk 2023 második fele előtt, és úgy vélem, hogy a gazdaság utána stagnálni fog

– mondta a CNBC-nek. A gazdaság egyéb ágazatait azonban súlyosan érintették a büntetőintézkedések, a feldolgozóipar kibocsátása 4, az importtól függőké pedig 10 százalékkal, míg a kiskereskedelmi forgalom negyedéves bázison 11 százalékkal esett vissza.

Russians gather at Cheese Festival
Fotó: Getty Images


Az ukrajnai invázióra válaszul bevezetett nyugati szankciók azonnali hatását enyhítette a jegybank gyors intézkedése, a tőkekorlátozó intézkedések bevezetése és a kamatlábak erőteljes emelése, ezek a tényzők stabilizálták a belföldi piacokat, sőt a rubel globálisan az egyik legjobban teljesítő valutává vált az idén. Rövid távon segítettek az ezt követő fiskális ösztönzőintézkedések és a kamatlábak tetemes csökkentése is. 

A visszaesés sokkal mélyebb is lehetett volna, de a központi bank azonnali intézkedéseket hozott, hogy megakadályozza a pénzügyi válság kialakulását. Úgy tűnik, hogy az orosz energiaszektor rugalmassága is tompította a nyugati szankciók hatását

 – hangsúlyozta Peach.


 

A woman seen in silhouette carries balloons as she walks past the the Atrium shopping centre in central Moscow on August 12, 2022.
Fotó: Yuri Kadobnov / AFP

A közgazdászok egy része szerint azonban a hosszú távú károk sokkal súlyosabbak lesznek amiatt, hogy fokozatosan vonulnak ki cégek, menekül az értelmiség, és az ország nem jut hozzá a kritikus fontosságú nyugati technológiához. 

Ráadásul a nyugati cégek hamarosan nem köthetnek majd biztosítást az orosz olajat szállító tankerekre, emiatt a Capital Economics becslése szerint jövőre 10 százalékkal visszaesik az ország olajkitermelése.
Az orosz gazdaság azonban számos előrejelzés ellenére sem omlott össze, és nem is fenyegeti ez a veszély, bár idén 5-6 százalékkal zsugorodhat – állítja Chris Weafer, a moszkvai székhelyű, független stratégiai üzleti tanácsadó Macro-Advisory vezérigazgatója, aki szerint az sem valószínű, hogy az ország gazdasági vagy pénzügyi válságba kerülne. „Fel kell viszont készülnie öt-hét negyedéven keresztül tartó egy számjegyű visszaesésre és olyan kihívások hosszú sorára, amelyeket hatékonyan kell kezelnie, különben hosszú évekig tart majd a stagnálás" – tette hozzá Weafer, aki 

a friss GDP-adatot elemző jegyzetében úgy fogalmazott, hogy az orosz gazdaság „bukdácsol, nem pedig fuldoklik”.

 

A man walks past a Gazprom bank office in Moscow. Gazprom
Fotó: Vlad Karkov / Getty Images


A Macro-Advisory becslése szerint az állami vállalatok adják a GDP több mint 60 százalékát, míg a kis- és közepes cégek részesedése kevesebb mint 25 százalék. Ez az egyensúlytalanság normális időkben korlátozza a növekedést, válság idején viszont védi a gazdaságot. Ráadásul a kormány, a vállalatok és az emberek hozzászoktak a gazdasági válságokhoz – 1991 óta ez már az ötödik –, és a támogató struktúrák a munkaadók számára és a szociális szférában is jól kiépítettek – tette hozzá Weafer. Az üzleti bizalom is visszatért a hosszú ideje megszokott szintre – a feldolgozóiparban és a szolgáltatási szektorban is – a márciusi–áprilisi éles zuhanás után.

MOSCOW, RUSSIA - JUNE 5: (RUSSIA OUT) Shoppers examine second hand cars at the store of used automobiles, June 5, 2022 in Moscow, Russia. French automobile manufacturer Renault sold its Moscow's plant and completely left the country as Mercedes-Benz, Toyota, Volkswagen and General Motors suspended their delivery of cars to Russia due to the western sanctions.
Az AvtoVAZ-tulajdonos francia Renault kénytelen-kelletlen kivonult az orosz piacról, de a háború után visszatérhet.
Fotó: Getty Images


 

Weafer nem ért egyet azokkal a közelmúltbeli becslésekkel sem, amelyek szerint a gazdaság elindult a hosszú úton a „kóma” felé, és szerinte a nyugati vállalatok tömeges kivonulása nem olyan veszélyes, mint azt széles körben feltételezik. 

„A kivonulók többsége vagy kisvállalat volt, vagy olyan nagyvállalat, amely eladta helyi érdekeltségét. A top 50 külföldi irányítású cég közül mindössze három zárta be teljesen a tevékenységét, hármat helyi vevőknek adtak el, és további tíz is ezt tervezi. A többiek maradnak. Számításaink szerint a GDP-re gyakorolt hatás kevesebb mint 1 százalék, mivel a működő eszközök az országban maradnak” – fogalmazott. Emlékeztetett arra is, hogy sokan szkeptikusak Oroszország rugalmasságával, illetve azzal kapcsolatban, hogy képes és hajlandó-e hazai gyártásra, különösen annak fényében, hogy az elmúlt húsz évben milyen keveset tettek például a technológia és a speciális szolgáltatások területén. „A korábbi válságok azonban megmutatták, Oroszország általában akkor, és csak akkor foglalkozik az ilyen problémákkal, amikor nem marad más választása.”