Az Egyesült Királyság átmenetileg felfüggesztette a tengeren túli fejlesztési segélyek kifizetését. A döntés azokat a segélyeket érinti, amelyeknek az értéke meghaladja az egymillió angol fontot, és nem számítanak kritikus kifizetésnek. Azokban az esetekben, ahol a segély emberéleteket menthet meg, a brit kormány továbbra is kiutalja az összeget, és akkor is, ha a kifizetés leállítása többletköltségekkel járna. A döntés célja, hogy csökkenteni tudják a kormányzati költségvetésre nehezedő nyomást – írta meg a Bloomberg.

United,Kingdom,Flag,With,Stack,Of,Money,Coins,With,Grass
Fotó: Shutterstock

A külügyminisztérium arról tájékoztatta több munkatársát is, hogy le kell állítani a segélyek kifizetését, mivel a brit kormány már annyi válságos helyzetben lévő területre küld támogatást, például Ukrajnába az orosz invázió miatt, hogy a kormányt már a túlköltekezés fenyegeti. 

A brit kormány nem vállal új kötelezettséget az ilyen segítségek nyújtására, és a már folyamatban levő, de még nem véglegesített szerződések megkötését is felfüggesztették.

A kormány közleménye szerint vannak olyan tengeren túli segélyfinanszírozások, amelyek továbbra is prioritást élveznek. 

Ezek közé tartozik az ukrán nép humanitárius támogatása.

Az új szabályok őszig lesznek érvényben, amikor is az új miniszterelnök dönthet arról, hogy újraindítja-e a segélyek kifizetését. Az új miniszterelnök személyéről szeptember 5-én döntenek. Rishi Sunak vagy Liz Truss van még versenyben a posztért, egyikük szeptember 6-án hivatalba fog lépni az ország új kormányfőjeként.

Újra női kormányfője vagy az első indiai származású vezetője lesz Nagy-Britanniának?

A várakozásoknak megfelelően Rishi Sunak volt pénzügyminiszter és Liz Truss külügyminiszter között dőlhet el Boris Johnson székének a sorsa. Összegyűjtöttük, mit lehet tudni a jelöltekről.