Kína kétes adósságpályája és népességnövekedésének lelassulása miatt India válhat az ásványkincsek legfontosabb importőrévé egy évtizeden belül – mondta Dambisa Moyo a Diggers & Dealers bányászati konferencián a Financial Times szerint.

A befektető a Nyugat-Ausztráliában tartott konferencián elmondta, hogy ezek a problémák a következő tíz évben hihetetlenül súlyossá válhatnak Kína számára, ami nehezítheti a politikai kezdeményezések menedzselését is. Ennek a következményei a kínai gazdaság számára is fontosak, ám az ásványok és erőforrások kitermelésével foglalkozó vállalkozások számára is, amelyek a kínai növekedésre alapozták a saját növekedésüket.

In this picture taken on October 14, 2021, workers prepare to load coal onto a truck at the Jharia coalfield in Dhanbad in India's Jharkhand state. - Asia-Pacific accounts for about three-quarters of global coal consumption -- even as the region struggles with the environmental and public health impacts of global warming, from deadly levels of air pollution in India to extreme heatwaves and wildfires in Australia. (Photo by Gautam Dey / AFP) / TO GO WITH Climate-UN-COP26-Asia-coal,FEATURE by Haeril Halim and Sam Reeves
Fotó: Gautam Dey / AFP

A többek között a Chevron, a 3M és a Condé Nast igazgatótanácsában ülő befektető szerint India felemelkedése lehet az energia és az ásványkincsek terén a meghatározó folyamat. Moyo – idézve az ENSZ adatait, amelyek szerint India népessége idén meghaladja Kínáét – elmondta, hogy mindez 

alapvető következményekkel járhat a globális ásványi erőforrások elosztásában is.

Kínát az utóbbi időben sokat kritizálták, amiért visszatért az adósságból finanszírozott, pazarló költekezésre, hogy megálljt parancsoljon a növekedés lelassulásának. Roland Rajah, a Lowy Intézet közgazdásza elmondta, hogy pesszimista a kínai növekedéssel kapcsolatban, és bár India gazdasága csupán a töredéke, a kilátások nem jelzik a lendület csökkenését.

A szén és a megújuló energiák iránti indiai igény fontos lehet Ausztráliának, miután 

az indiai növekedés valószínűleg jóval gyorsabb lehet a kínainál, igaz, az utóbbi továbbra is elég nagy.

Moyo elmondta, hogy arra számít, Kína még agresszívabb politikára válthat idén a növekedés beindítása érdekében, ám ez sem lehet elegendő ahhoz, hogy a múltbeli ütemet elérjék, a növekedés szerinte 4 százalék lehet az ázsiai országban az idén. Peking 5,5 százalékos növekedést célzott meg az évre, ám a második negyedévben az éves bővülés 0,4 százalékra lassult az első negyedévet jellemző 4,8 százalékos emelkedést követően.

Azonban a növekedés újraindítására tett törekvések növekvő nyersanyagigényt hozhatnak, nemcsak Moyo, de a Rio Tinto élén álló Jakob Stausholm szerint is, aki kiemelte, hogy az alacsony miatt a világ második legnagyobb gazdaságának van tere az élénkítésre. Moyo hozzátette, hogy rövid távon továbbra is tervez kínai befektetéseket, ám hosszabb távon a strukturális problémák már bonyolítják a kilátásokat.