Már a télen elkezdett készülni a száraz évre Portugália, hiszen 2022 elején a csapadékhiány és a gátak alacsony vízállása miatt a kormánynak heti két órára kellett korlátoznia a vízerőművek használatát. Ezt követően május végén már az ország területének 97 százalékán súlyos aszály pusztított, egyes régiókban az elmúlt évezred legnagyobb szárazságával kell megküzdeni, az erdőtüzek pedig mintegy 58 ezer hektár földet pusztítottak el. Augusztus elején így több település is fontolóra vette, hogy csökkentse a lakosság napi vízellátását, vagy akár részlegesen le is állítsa, ha tovább pusztít az aszály.

A Jornal de Notícias című országos napilap szerint Manteigas, Mangualde, Sao Pedro do Sul, Tabuaco és Vale de Cambra önkormányzata már dolgozik az intézkedéseken. Vale de Cambra polgármestere, José Pinheiro a Rádió Observadornak elmondta, hogy bár még csak tanácskoznak, azonban az elkövetkező 15 nap kritikus időszak lesz, hamarosan lépniük kell – tudósít a helyzetről a The Portugal News hírportál.

Nyilvánvalóan fontolóra vettük a vízkorlátozást, hiszen tisztában vagyunk a drámai helyzettel: nagymértékben csökkent a talajvíz, nincsenek felszíni vizeink, ám a fogyasztás továbbra is megmaradt a korábbi szinten – ismertette a polgármester, majd hozzátette, hogy az éjszakai fogyasztás korlátozásával lenne idejük feltelni a tározóknak, így nappalra lenne vízellátása a lakosságnak.

A Nemzeti Vízkészlet-információs Rendszer (SNIRH) adatai szerint július 31-én az előző hónap utolsó napjához képest valamennyi megfigyelt vízgyűjtőben csökkent a tárolt mennyiség.

A megfigyelt hatvan tározó közül mindösszesen ötnek volt 80 százalék feletti a töltöttsége, 26-ban pedig 40 százalék alatti volt vízszint. 

Pedig mind a hatvan vízenergiát is biztosítana, Portugália villamosenergia-szükségletének mintegy 30 százalékát termelnék meg. A gátakat ráadásul gyakran tűzoltó repülőgépek használják, de a kapacitás csökkenésével az ehhez szükséges készletek is apadnak.

A tízmillió lakosú országban átlagosan 18 liter fejenként a napi vízfogyasztás, a teljes vízszükséglet 75 százalékát pedig a mezőgazdaság használja fel, aminek sajnos az egyharmada kárba megy az elavult öntöző- és elosztórendszer miatt – állítja az APA környezetvédelmi ügynökség. A gazdálkodók felszólították a hatóságokat, hogy korszerűsítsék az öntözőrendszereket, javítsák az erdőgazdálkodást, és fektessenek be a sótalanítási technológiákba.

jo locsoló
Fotó: Shutterstock

Átlagosan az édesvíz 25 százaléka elveszik a vízforrás és az öntözendő terület között, így az infrastruktúra fejlesztése hatalmas megtakarítási lehetőségeket rejt– hangsúlyozta Nihat Zal az Európai Környezetvédelmi Ügynökségtől.

A dél-portugáliai Silves, Lagoa és Portimao város mezőgazdasági öntözéssel foglalkozó egyesületei már el is indítottak egy vészhelyzeti tervet, amely szerint csaknem 1800 gazdaságnak kell a felére csökkentenie egyes növények öntözését. Duarte Cordeiro, a portugál környezetvédelmi és klímaügyi miniszter a múlt héten kijelentette: a jelenlegi előkészületek ellenére az országnak további korlátozásokkal és magasabb vízköltséggel kell megbirkóznia.

A példátlan szárazság miatt már a golfpályák és a zöldterületek öntözését is csökkentették a turizmustól függő Algarve régióban – közölte a miniszter, majd hozzátette: a korlátozó intézkedések segítségével akár százmillió liter vizet is megtakaríthatnak a nyári hónapokban.