Miért fogy Spanyolországban a jég?

Nem elég, hogy az egekbe szöktek a rezsiszámlák és perzselő hőség sújtja a mediterrán országot, a túlhevült lakosok és turisták már egy pohár jeges vizet sem ihatnak a spanyol tengerparton, mivel hiánycikk lett a jégkockákból. Naponta körülbelül 2 millió kilogramm jeget gyártanak az országban. Egy átlagos év során a tavaszi hónapokban további 2 millió kilogrammot tesznek félre és tárolnak el minden nap, hogy ki tudják elégíteni a nyári igényeket, amikor naponta 4 millió kilogramm fogy.

Idén azonban a perzselő hőség miatt napi 8 millió kilóra emelkedett a jégkockák iránti kereslet, miközben a nehézkes tárolás miatt a beszállítók csupán napi kétmillió kilót tudnak szállítani, így vadászni kell a hűsítő kockákra a szupermarketekben. Egyes boltok már személyenként csak egy zacskó jeget engednek vásárolni, mivel ugyanúgy megrohamozták őket érte, mint a Covid–19 világjárvány első időszakában a vécépapírokért.

Az energiapiacok jelenlegi volatilitása mellett pedig nem valószínű, hogy a közeljövőben megoldódik a probléma.

Ricardo Blasco, az egyik legrégebbi madridi jéggyártó, a Hielo Blasco tulajdonosa elmondta, hogy villanyszámlái 50-60 százalékkal emelkedtek év eleje óta,így kénytelen volt márciusról májusra halasztani a gyártást, hogy megpróbálja ellensúlyozni a bénító költségeket.

Története sajnos nem egyedülálló. Az év elején a spanyol jégbeszállítók nem termeltek annyit, mint általában – így készleteket sem tudtak felhalmozni – a megemelkedett energiaszámlák és a turisztikai kereslet kiszámíthatatlansága miatt.

A bartender prepares cocktails in a nightclub in Barcelona on February 10, 2021. - In the northeastern region of Catalonia, nightlife venues were set to open at the stroke of midnight (2300 GMT) on February 11, 2022. In late December, the Catalan government put in place some of Spain's most restrictive measures to fight Omicron, imposing a night curfew from 1:00 am, closing nightlife venues and halving the capacity in bars and restaurants. (Photo by Pau BARRENA / AFP)
Fotó: Pau Barrena / AFP

A járványkorlátozások feloldásának köszönhetően azonban nagymértékben fellendült a spanyol turisztikai forgalom. A felelős minisztérium szerint csak 2022 első öt hónapjában 22,7 millió turista kereste fel az országot, hétszer annyi, mint egy évvel korábban, és az ütem nyáron sem lassult le.

A rekordmennyiségű turista azonban legszívesebben jeges koktélt szürcsölve napozna a tengerparton, ami tovább rontja a fennálló jéghiányt a hőhullámok közepette.

Fellendült a mediterrán turizmus, mindenki a tengerpartra vágyik a perzselő hőségben

Kétévnyi bezártság után már azt sem bánják a nyaralók, ha jobban ki kell nyitniuk a pénztárcájukat. A növekvő forgalom segít átvészelni a célországoknak a megugró élelmiszer- és energiaárakat.