Rekordszámú turista érkezett Görögországba, ráadásul a nyaralásuk során nem is bánták, ha esetleg jobban ki kell nyitniuk a pénztárcájukat. Szakemberek szerint az adatok akár túlszárnyalhatják a világjárvány előtti 2019-es rekordévet is, amikor az ország idegenforgalmi bevétele elérte a 18,2 milliárd eurót. Az idei évben így megdönthetik a 20 milliárd eurós forgalmat is – írja a Kathimerini napilap.

Júniusban az ország 14 legnagyobb repterére érkezők száma 4,6 százalékkal volt magasabb, mint 2019 júniusában, az egyutazónkénti költségek pedig 9 százalékkal emelkedtek. Bár a júliusi adatok még nem láttak napvilágot, a jelek szerint csaknem 10 százalékkal több turista érkezett, mint 2019 azonos hónapjában.

Evzoni görög határ
Fotó: Lovas Bence / VG

Augusztusban is példátlan mértékű érkezőt várnak, és a szeptemberi foglalások is erősek. Bár úgy tűnik, hogy a kiadások és a foglalásszám emelkedése leginkább a négy és ötcsillagos szállodákra és üdülőhelyekre, valamint a rövid távú bérbeadásokra összpontosul, az alacsonyabb besorolású szállodák és egyéb létesítmények nem osztoznak a szerencsében. Az ágazati szakemberek szerint már a világjárvány előtt is látható volt, hogy növekszik az igény a minőségibb időtöltésre, így a szállodatulajdonosok emelhetik a díjakat, ami észszerű lépés, mivel az új inflációs környezetben és az következtében jócskán megemelkedtek a költségeik.

Giannis Oikonomou kormányszóvivő szerint a vártnál jobb turisztikai szezon segít enyhíteni a megugró energiaárak társadalomra gyakorolt hatását is.

Az idegenforgalmi szektor a mediterrán gazdaság mintegy ötödét adja, így a bevételek lehetővé teszik az állam számára, hogy még nagyobb erőforrásokkal támogassa az sújtotta társadalmat, és értékes tartalékokat halmozzon fel a közelgő tél előtt. A görög háztartások – sok európai uniós országhoz hasonlóan – az egekbe szökő földgázárak miatt meredeken emelkedő villanyszámlákkal néznek szembe, mivel az ukrajnai háború és az Oroszországgal szembeni európai szankciók fokozzák a gázellátás biztonságával kapcsolatos aggodalmakat.

A kormány szeptember óta már mintegy hétmilliárd eurót költött segélyintézkedésekre.

Stavros nyár 2022
Fotó: Lovas Bence / VG

 

Nem nézik jó szemmel a spanyol válságintézkedéseket a turisták, de továbbra is utaznak

Spanyolországban is többféle intézkedéssel küzdenek az arcpirítóan magas villanyszámlák ellen, a kormány bejelentette, hogy az üzletek, irodák és szálláshelyek nyáron nem állíthatják 27 Celsius-foknál alacsonyabb hőmérsékletre a légkondikat. A bejelentés váratlanul érte mind a lakosokat, mind a turistákat, akiknek meg kell küzdeniük az átlagosan 37 és 42 fok körül mozgó hőmérséklettel.

A brit turistákra egy más jellegű meglepetésintézkedés is várt: az úgynevezett napi 85 fontos, azaz százeurós szabály. A brit nyaralóknak igazolniuk kell a fizetőképességüket ahhoz, hogy beléphessenek az országba. Az új szabályok értelmében legalább száz euróval kell rendelkezniük fejenként és naponta az utazás során, hogy élvezhessék a mediterrán országot. Ezt készpénzzel, hitelesített csekkel vagy bankkártyakivonattal igazolhatják. A tisztségviselők jelezték, hogy a szabályozás nem új, az Európai Unión kívülről érkezőkre eddig is hasonló volt érvényben.

Mallorca vacation
Fotó: Clara Margais / Getty Images

Az intézkedések ellenére azonban meglehetősen sokan látogatták eddig az országot, az idei év első hat hónapjában összesen 30,2 millió nemzetközi utazót regisztráltak, ami a világjárvány előtti szint mintegy 80 százaléka.

A kormány augusztus 2-án kiadott közleményében azt is jelezte, hogy az egy utazóra jutó átlagkiadás 1205 euró volt, és átlagosan 6,9 napig tartózkodtak az országban, ami 10 százalékkal több, mint 2019 azonos időszakában.

Az adatok azt mutatják, hogy a nemzetközi bizonytalanság ellenére Spanyolország megőrzi versenyképességét– mutatott rá Reyes Maroto ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter, majd hozzátette, hogy júniusban például 7,5 millió nemzetközi turistát fogadtak, összesen 8993 millió eurós kiadással, ami a 2019 azonos hónapjában elköltött összeg 93 százaléka.

Firenze 2022
Fotó: Lovas Bence / VG

 

Szaladnak a turisták az olasz tengerpartra a perzselő hőségben

Olaszországban több mint 23 millióan nyaralhatnak július és augusztus hónapban a Demoskopika kutatóintézet becslései szerint, és a turisták 67 százaléka választja a tengerpartot a hőségben. Az eddigi adatok láttán az intézet módosította is az idei éves várakozásait: 2022 egészében csaknem 343 milliós turistaforgalommal számolnak, ami 35 százalékos növekedés az előző évhez képest. A Confcommercio vállalat úgy látja, hogy július és szeptember között a külföldiek turisztikai kiadásai 17 milliárd eurót tehetnek ki, visszatérve a járvány előtti értékekhez.

Genova 2022
Fotó: Lovas Bence / VG

 

Intenzív augusztus vár a szomszédos Horvátországra is

A szomszédos Horvátországban is fellendült a turizmus, 2022 első hat hónapjában 10,3 millió turistát fogadtak, ami 60 százalékos emelkedés 2021 azonos időszakához képest.

A horvát turisztikai minisztérium közleménye szerint az érkezések megközelítették a járvány előtti szint 90 százalékát.

Horvátország
Fotó: Getty Images

A legtöbben Németországból, Szlovéniából, Ausztriából, Lengyelországból és Csehországból érkeztek. Ezzel kapcsolatban Nikolina Brnjac turisztikai és sportminiszter elmondta, hogy júliusban például összesen 4,5 millió érkezést regisztráltak, ami 18 százalékos növekedés 2021 júliusa óta, sőt van, ahol a járvány előtti szintet is megközelítette az érkezések száma. Ráadásul augusztusra is intenzív forgalmat várnak, általában ekkor érkeznek a legtöbben.