Szeptember 29-én voksolnak az olajországban, miután a koronaherceg június 22-én feloszlatta a parlamentet, és előrehozott választások kiírására tett ígéretet. Júniusban Misál el-Ahmad al-Dzsábir Ál Szabáh trónörökös azt mondta, hogy az előrehozott választásokat "a következő hónapokban tartják". Mint mondta, a belpolitikai helyzetet "nézeteltérések és önös érdekek" teszik feszültté. 

Az alkotmány szerint a parlamentet az emír oszlathatja fel, aki a koronaherceg beszéde előtt azt mondta: a trónörökös az ő nevében beszél.

Voting,/,Election,Concept:,Hand,Holding,Voting,Card,With,Country

Fotó: Shutterstock


 

A kormány még áprilisban benyújtotta lemondását, megelőzve azt a bizalmatlansági szavazást, amellyel a parlament a miniszterelnök eltávolítását akarta elérni.

 A parlament és a kinevezett ügyvivő kormány között azonban továbbra is fennálltak azok a konfliktusok, amelyek a kulcsfontosságú kuvaiti gazdasági és társadalmi reformok végrehajtását akadályozták. Ez vezetett végül a parlament feloszlatásához. Kuvaitban ugyan nincs többpártrendszer, de a parlament szélesebb jogkörökkel rendelkezik, mint az Arab-öböl legtöbb monarchiájában.