Az miatt írták át terveiket az amerikai családok – mondta Michael Arone, a State Street Global Advisors amerikai SPDR vezető befektetési stratégája a Yahoo Finance-nek. Hozzátette azt is, hogy a megkérdezettek fele olcsóbb árukat vásárol, és kevesebbet szórakozik.

digital visualization of the usa with dollar texture dollár Amerika USA pénz valuta infláció krízis
Fotó: Shutterstock

 

A legfrissebb adatok szerint az infláció júliusban kismértékben csökkent, 8,5 százalékos volt éves szinten, ami megkönnyebbülést jelentett sok amerikai számára, akik a magasabb árak miatt fogták vissza kiadásaikat.

Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke a Jackson Hole-i gazdasági szimpóziumon tartott beszédében hangsúlyozta, hogy a fogyasztók valószínűleg továbbra is érezni fogják az infláció hatását, amíg a Fed segítségével az árindex le nem csökken 2 százalék köré.

 

A State Street jelentésből kiderül, hogy a megkérdezettek 51 százaléka csökkentette a kiadásait, több mint harmaduk kevesebbet költött nyaralásra, vagy elhalasztott egy nagyobb vásárlást, és 29 százalékuk csökkentette az alapvető kiadásokat, például az élelmiszer- és üzemanyagköltéseket.

Ezenkívül a válaszadók 47 százaléka a egyetértett azzal, hogy az infláció stresszt és szorongást okozott nekik, és 49 százalékuk még mindig nem gondolja, hogy az infláció elérte volna csúcsát. A gazdasági kép továbbra is kissé borús – mondta Arone.