Hamarosan elérheti vagy akár túl is szárnyalhatja a járvány előtti szintet a skót whisky exportja, a nagy keresletet alig bírják kielégíteni, pedig a lepárlóüzemek száma is rekordszámúra nőtt. Az elmúlt években, amikor a vállalatok egyszerre szembesültek a Covid–19-világjárvánnyal, a Brexit miatti nagy kereskedelmi változásokkal, az ellátási lánc problémáival és az inflációs csúcsokkal, a whisky piaca meglepően jól teljesített.

Scotch,Whiskey,Bottle,,Glass,And,Old,Wooden,Barrel.,With,Copy
Fotó: Shutterstock

A Scotch Whiskey Association (SWA) iparági testület szerint 

Skócia öt termelő régiójában a lepárlóüzemek száma a második világháború óta a legmagasabb szintre emelkedett. 

Közben a kereslet is megnőtt számos külpiacon, például Ázsiában és Afrikában, ráadásul az extrém árazás sem feltétlenül akadály, a

múlt hónapban egy hordó ritka whiskyt rekordáron, 16 millió fontért (7,4 milliárd forintért) vásárolt meg egy ázsiai gyűjtő.

Az SWA adataiban az szerepel, hogy 

tavaly a skót whisky Skócia élelmiszer- és italexportjának 75 százalékát, az Egyesült Királyság élelmiszer- és italexportjának 22 százalékát és az összes brit áruexport 1,4 százalékát tette ki.

Idén is jók a kilátások, az értékesítések meghaladhatják az eddigi rekordnak számító, 2019-es 4,9 milliárd fontot, mivel májusban már elérték a 2,2 milliárdot.

A Brit Lepárlók Szövetségének (BDA) alapítója és koordinátora, Alan Powell korábban még azt tervezte, hogy 2021-ben nyugdíjba vonul. Ehelyett a 63 éves férfi, aki az új szeszfőzdékbe befektetők tanácsadójaként tevékenykedik, azt állítja, hogy a skót whisky virágzó piacának köszönhetően soha nem volt annyira elfoglalt, mint az utóbbi időszakban.

Dumgoyne,,Scotland,-,09,June,2018:,Copper,Stills,With,Boil
Fotó: Shutterstock

Két edinburgh-i lakos, Ian Stirling és Paddy Fletcher is új lepárlóüzemet épít, amely évi 400 ezer liternyi mennyiség előállítására lesz képes. A megnövekedett kereslet miatt az üzleti siker szinte garantált, hiszen a szakma két veteránja is csatlakozik hozzájuk: Sukhinder Singh és testvére, Rajbir az online kiskereskedelem úttörői voltak az ágazatban, még 1999-ben indították el a The Whiskey Exchange honlapot.

 

Egyre többen kedvelik meg a whiskyt, de évekbe telik, mire a megnövekedő kapacitás utoléri a keresletet

– vélik a piac rutinos szereplői.