A londoni Heathrow repülőtér október végéig meghosszabbította az utaskorlátozást, mivel úgy tűnik, nem oldódnak meg őszig sem a problémák. Több ezer munkavállaló hiányzik a szektorból a Covid–19-járvány alatti tömeges elbocsátások miatt, miközben hirtelen megugrott az utasszám az elmúlt hónapokban. Számos repülőtéren a folyamatos sztrájkok is hátráltatják a kiszolgálást, járattörléseket és késéseket okozva a nyaralni indulóknak.

Október 29-ig legfeljebb napi százezer utas indulhat el a Heathrow-ról 

közölte hétfőn a repülőtér, miután meghosszabbították az eredetileg július és szeptember 11. között érvényben lévő rendelkezést.

Szeretnénk mihamarabb visszavonni a korlátozást, de ez csak akkor lehetséges, ha már biztosan ki tudunk szolgálni ennél több utast is

– mondta Ross Baker, a Heathrow kereskedelmi igazgatója, majd hozzátette, hogy mióta először bejelentették a kapacitáskorlátokat, javult a pontosság, kevesebb a járattörlés, és már a poggyászok sem vesznek el, vagy késnek akár heteket is.

LONDON, UNITED KINGDOM - JULY 24: An interior view of Heathrow Airport as the holidaymakers face with an international travel chaos across Europe due to chronic staff shortages in London, United Kingdom on July 24, 2022. Heathrow Airport could not respond to the high number of passengers after the removal of Covid-19 measures. Rasid Necati Aslim / Anadolu Agency (Photo by Rasid Necati Aslim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Rasid Necati Aslim / Anadolu Agency via AFP

A több mint két évig tartó járványidőszak alatt teljesen leállították a nemzetközi forgalmat, az ágazat a bezárások miatt 2020-ban több mint 230 milliárd dollár veszteséget könyvelt el, amelynek nagyobb részét a légitársaságok szenvedték el, így óriási létszámleépítést és fizetéscsökkentést jelentettek be. Most, amikor több országban is visszatér a turizmus a pandémia előtti szinthez, a pilótáktól a poggyászkezelőkig minden személyzeti tag tetemes fizetésemelést és jobb munkakörülményeket követel. 

Hosszú sorok, késések és járattörlések az európai repülőtereken – ezt tegyük, ha velünk is megtörténik

Nem tudja tartani a lépést a légi közlekedési ágazat a megugró kereslettel. Egyre több késésre, járattörlése számítanak.

A munkaerőhiány és a folyamatos tüntetések miatt hosszú sorok torlódtak fel, több ezer járatot törölni kellett, és ha valaki végül mégis útnak tudott indulni, a poggyásza már nem biztos, hogy megérkezett.

A káoszt és a számos panaszt látva a repterek a londonihoz hasonló intézkedéseket hoztak. A hónap elején például az amszterdami Schiphol is bejelentette, hogy októberig korlátozza az utasszámot.