A világ legnagyobb, elektromos eszközök bérgyártására szakosodott vállalata, a tajvani Foxconn kedden közölte, hogy a kaliforiai Monarch Tractorral együttműködve önvezető, elektromos traktorokat fog gyártani az ohiói Lordstownban található üzemében – írja a Reuters.

Az utóbbi időszakban több mezőgazdasági gépgyártó – például a Deere vagy az AGCO –szemet vetett az elektromos járművek piacára, mutatva az utat az amerikai mezőgazdaság átalakulása terén. A Monarchhal kötött megállapodás az iPhone-ok összeszerelésével híressé vált cég számára az első az ohiói gyár megvásárlása óta. Az egykori GM üzemet tavaly vásárolta meg a Foxconn.

Foxconn electric tractor
Fotó: Foxconn

A Monarch akkumulátoros MK-V sorozatának gyártását 2023 első negyedévében kezdi meg a cég a tervek szerint. A Szilícium-völgyből induló startup tavaly mutatta be önálló, elektromos traktorainak első próbasorozatát, melyhez néhány szerencsés farmer már hozzá is jutott. A vállalat azóta többéves licenc-szerződést kötött az olasz-amerikai CNH Industriallal, mely kisebbségi részesedéssel bír a Monarchban.

A precíziós mezőgazdaság és az autonóm gépek terén élesedő versenyben a Monarch számára a céget vezető Praveen Penmetsa szerint a kisgazdaságok elérése jelentheti a kitörési lehetőséget, ugyanis a nagyobb cégek az árupiaci termékekre és a nagy gazdaságokra koncentrálnak, így például a zöldség és gyümölcstermesztők számára kisebb traktor is elég.

A cég nem árulta el mennyibe fognak kerülni a traktorok, de azt elmondta, hogy az önvezető szoftver havidíjas lesz.