A tálib kormány a tárgyalások utolsó szakaszában van Moszkvában egy olyan szerződés feltételeiről, amelynek keretében Afganisztán benzint vásárolhat Oroszországtól – árulták el a Reutersnek az afgán kereskedelmi minisztérium tisztviselői.

NIMRUZ, AFGHANISTAN - FEBRUARY 08: A illegal fuel seller sells as daily life continues in Nimruz province, Afghanistan on February 08, 2022. Fuel, which is smuggled into the Nimruz province on the Iranian border in the southwest of Afghanistan, is preferred more because it is sold cheaper than at the gas stations. Sayed Khodaiberdi Sadat / Anadolu Agency (Photo by Sayed Khodaiberdi Sadat / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Sayed Khodaiberdi Sadat / Anadolu Agency via AFP

Habiburahman Habib, az afgán kereskedelmi és ipari minisztérium szóvivője is megerősítette, hogy a minisztérium hivatalos küldöttsége az orosz fővárosban tartózkodik, és búza-, gáz-, valamint benzinszállításokra vonatkozó szerződésekről tárgyal.

„Tárgyalásokat folytatunk az orosz féllel” – írta a Reutersnek küldött üzenetében, hozzátéve, hogy a szerződések megkötése után nyilvánosságra hozzák a részleteket.

Dolgozunk a szerződés szövegén, már majdnem megegyeztünk a benzin tekintetében

– mondta a tisztviselő.

Az orosz külügyminisztérium és az orosz energiaügyi minisztérium szóvivői egyelőre nem válaszoltak a Reuters megkeresésére.

A szerződések megkötésére azután kerülhet sor, hogy augusztus közepén a kereskedelmi miniszter által vezetett tálib küldöttség Oroszországba látogatott.

Ha a felek a felsorolt áruk bármelyikének szállításáról megegyeznek, az a furcsa helyzet állhat elő, hogy emiatt 

mindkettőjüknek gazdasági szankciókkal kell szembenézniük a nemzetközi közösség, köztük az Egyesült Államok részéről.

A tálib kormányzatot egyébként Moszkva sem ismeri el hivatalosan, és az afganisztáni bankokkal a a legtöbb nemzetközi bank sem hajlandó együttműködni.

A forrás azonban elárulta, hogy van egy tervük, miként történjenek a kifizetések, de nem kívánt részleteket közölni róla, hogy hivatalos banki csatornákat használnának-e.

Annak ellenére, hogy Afganisztán központi banki eszközeit befagyasztották, bankszektorát a szankciók korlátozzák, a kormányzatot pedig nem ismerik el hivatalosan, egyes országok mégis üzletelnek Kabullal, segítve ezzel a gazdasági válságba süllyedt ország világpiacra jutását.

Pakisztán például naponta több ezer tonna szenet vesz Afganisztántól, ami enyhíti energiahiányát. Az ügyleteket mindkét országban magánvállalkozások bonyolítják le, és a tálib kormányzat dollármilliókat szed be vámok formájában a szénkivitel után.