Vlagyimir Putyin orosz elnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök szűk formátumú tárgyalásokba kezdett pénteken a fekete-tengeri Szocsi városában található Rus gyógyüdülő Zöld termében - olvasható a TASZSZ orosz hírügynökség oldalán.

Recep Tayyip Erdogan - Vladimir Putin meeting in Sochi
Fotó: Kremlin Press Office

Korábban már Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője bejelentette, hogy a tárgyalásokon a tervek szerint a vezetők a kétoldalú együttműködések széles skáláját, valamint regionális és nemzetközi kérdéseket is érintenek majd. A két elnök Oroszország és Törökország sokrétű együttműködésére koncentrált az egyeztetésen. Ebbe beletartoznak a jövőbeni szélesebb körű kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok kilátásai, a közös stratégiai energetikai projektek megvalósítása. Az egyik legfontosabb globális kérdés az ukrán gabona exportjáról szóló véleménycsere. Szó esett az Ukrajnából dúló háborúról, Szíriáról és Hegyi-Karabahról is.

Putyin és Erdogan megállapodtak abban, hogy Törökország az orosz gázért egy részben rubelben fog fizetni a jövőben - jelentette a Interfax hírügynökség Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettesre hivatkozva.

A négy órás megbeszélésen a két vezető megállapodott a közlekedési, mezőgazdasági és építőipari együttműködés fokozásáról is.

A TASZSZ hírügynökség hangsúlyozta, hogy az elnökök kijelentették, hogy az isztambuli gabonamegállapodás végrehajtását biztosítani kell. Ebbe bele tartozik az orosz gabona akadálytalan exportja is.

Ankara az Erdogan és Putyin közötti Szocsiban zajló megbeszéléseket a július 19-i teheráni találkozó folytatásának tekinti az asztanai trojka csúcstalálkozója mellett.

Vlagyimir Putyin megtartotta az ígéretét

Moszkva fokozza a nyomást két távol-keleti energiaprojektjének külföldi befektetőire, de ahogy az orosz elnök megígérte, az LNG-termelő új vállalat fele marad a Gazpromé.