Az írországi elektromos hálózatot üzemeltető állami vállalat (EirGrid) már második alkalommal adott ki riasztást a szűkös energiaellátás miatt, egyre nő tehát az áramkimaradások kockázata – írja a Bloomberg az EirGrid Twitter bejegyzésére hivatkozva. 

A gyenge szél, a korlátozott és az erőművek kiesése szűkíti az ellátást, ezért a közeljövőben átmeneti zavarok léphetnek fel az áramellátásban – közölte az EirGrid.

Az állami cég honlapja szerint a riasztásnak nincs azonnali hatása az áramfelhasználókra, inkább csak arra figyelmeztet, hogy a közeljövőben kimaradások lehetnek. Ebben az esetben a villamosenergia-ágazatban dolgozóknak meg kell védeniük hálózat integritást, bár azt nem részletezik, hogy milyen intézkedésekkel történne ez.

Az állami vállalat jelzése a téli ellátással kapcsolatos aggodalmak közepette érkezett, mivel az öreg kontinens az elmúlt évtizedek legsúlyosabb energiaválságával néz szembe. Például az Egyesült Királyságban a tél folyamán több olyan napra készülnek, amikor a hideg időjárás gázhiánnyal párosulhat. Ez pedig áramkimaradásokhoz vezethet a brit iparban és a háztartásokban is.

Írország 2020-ban energiaszükségletének 70 százalékát importálta, ami magasabb az uniós átlagnál. Viszont az északnyugat-európai ország semennyire sem függ az orosz földgáztól, az energiahordozó mintegy háromnegyedét az Egyesült Királyságból szerzi be. A megújuló energiaforrások (szél-, nap- és vízenergia) júliusban Írországban a villamosenergia-termelés ötödét tették ki. 

805955254 Billy Collins from Wexford town rides his Sulky past a field of Wind Turbines in Kilmore Co Wexford.   (Photo by Niall Carson/PA Images via Getty Images)
Fotó: Niall Carson / PA Images via Getty Images

A nagy multinacionális vállalatok és a techóriások számtalan adatközpontot, szerverparkot és irodát üzemeltetnek az országban, s ezek nagy energiafogyasztók. Ez fokozza az áramellátással kapcsolatos feszültségeket Írországban, a szabályozó hatóság például azt javasolta, hogy a cégek csökkentsék a fogyasztásukat. Az Írországban befektető multinacionális vállalatokat segítő és képviselő, félállami Ipari Fejlesztési Ügynökség (IDA) szerint a szabályozó hatóság javaslatai, amelyek a csúcskereslet idején a fogyasztás csökkentését írnák elő, aggodalmat keltettek. 

Az energia, különösen a villamos energia rendelkezésre állásának helyzete súlyos, és különösen a nagy energiafelhasználókat aggasztja – közölte az IDA. Elengedhetetlen, hogy az érdekelt felek minden intézkedést megtegyenek, hogy mindig elegendő, versenyképes árú energia álljon rendelkezésre – tette hozzá a vállalat a Bloombergnek küldött közleményében.