Nemzetközi gazdaság

Szenvednek, de tartják magukat az ukrajnai bankok, az OTP is

Nőttek az ukrajnai bankok veszteségei a háború óta az S&P Global Market Intelligence összefoglalója szerint, további tartalékokat kell félretenniük a háború miatt, és leült a hitelezés. Az OTP az ukrán gazdaság bizonyos mértékű stabilizálódásáról számolt be, a nem szűnő harcok ellenére.

Nőttek a banki veszteségek a háború dúlta Ukrajnában – ahol a magyar OTP is jelentős leánybankkal rendelkezik –, és a pénzintézeteknek várhatóan további céltartalékokat kell felhalmozniuk a hitelezési kockázatokra – áll az S&P Global Market Intelligence összefoglalójában, amely a kijevi központi bank adatai és a rendszerszinten jelentős külföldi tulajdonú leánybankok jelentései és kommentárjai alapján készült.

Close-up,On,A,Coin,With,A,Face,Value,Of,2
Fotó: Shutterstock

Az ukrán bankrendszer a jegybanki adatok szerint a második negyedévben 4,5 milliárd hrivnya (50 milliárd forint) veszteséget könyvelt el, és az első fél évben 57,9 milliárd hrivnya céltartalékot tett félre, túlnyomó részben az időszak második felében, azaz a háború idején.

A hrivnyában elhelyezett betétek azonban növekedtek az első negyedévhez mérten – a lakossági szektorban 6,4, a vállalatok esetében 4,3 százalékkal. A vállalati devizabetétek is bővültek, 14,4 százalékkal, a háztartásoknál azonban csökkent (ami érthető, hiszen milliók menekültek el az országból külföldre a háború miatt). A betétek így a bankrendszer fő finanszírozási forrásai maradnak: 88 százalékos mértékben. Az osztrák Raiffeisen helyi leánya például 12,9 százalékkal tudta duzzasztani a betéteket, a magyar OTP 3 százalékkal – írta a jelentés.

Az ukrán gazdaság a kétharmadára zsugorodik

Nem szerepel a jelentésben, de a kilátások értelmezéséhez azt is érdemes tudni, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint az ukrán belföldi össztermék 35 százalékkal zsugorodhat az idén.

A gazdaságot és az infrastruktúrát romboló háború ellenére az ukrán bankok összesített mérlege 3,3 százalékkal bővült a második negyedévben, csakhogy a hitelezés bővülése nem szerves fejlődés eredménye, és a jegybank is megjegyezte, hogy egyenetlenül oszlott meg a bankszektorban. A növekedés hajtóereje az állami bankok hitelezése volt a vállalatoknak, miközben a lakosság 11,1 százalékkal kevesebb hitelt vett fel.

Mióta bevezették a statáriumot, csak az ügyfelek azonnali szükségleteinek a finanszírozására hiteleznek, az ingatlan- és az autóvásárlási hitelezés leállt

– idézi a jelentés a jegybankot.

A bankok a lakossági hitelekre és a nem teljesítő vállalati hitelekre is céltartalékokat kezdtek képezni. A nem teljesítő portfólió aránya a második negyedévben 2,6 százalékponttal növekedett, 29,7 százalékra. Érdekesség, hogy a háború ellenére a ráta alacsonyabb, mint 2021 előtt, mikor lazábbak voltak a hitelezési feltételek. A második negyedévben azonban további növekedés várható – közölte a Raiffeisen a Market Intelligence-szel.

 

Hogy állnak a külföldiek leánybankjai?

A jelentés külön is foglalkozott három leánybankkal, amelyek rendszerszintű fontosságúak.

A lengyel PKO leánya

A JSC KredoBank szépen hasította a felkorbácsolt vizet, a második negyedévben 2 millió zlotys (170 millió forint), az első fél év egészében 8 milliós nyereséget produkált, ami azonban éves szinten 86 százalékos visszaesés.

Az első negyedévben a háború miatt az ukrajnai kitettségére a PKO 200 millió zlotyt tett félre – azaz a féléves nyereség huszonötszörösét, és Piotr Mazur, a PKO kockázatkezelési főnökének augusztus 18-i nyilatkozata szerint ez most elég, de a jövőben növekedhet.

A KredoBank hitelportfóliójának ötöde kötődik a háború zaklatta területekhez, 4 százalék olyanokhoz, amelyeket az oroszok elfoglaltak, vagy ahol harcok folynak – közölte a Market Intelligence-szel a bank egy szóvivője.

A Raiffeisen-egység

A Raiffeisen Bank International AG 28 millió euró (11,4 milliárd forint) veszteséget írt le a második negyedévben. A pénzügyi eszközök értékvesztése 17,3 százalékkal nőtt, június 30-ig mintegy 201 millió euróra. 

A pénzintézet egy szóvivője szerint nem számítanak jelentős további kockázati költségekre, hacsak nem terjed ki a háború.

Úgy érezzük, erre az évre nagyjából kész vagyunk

– mondta.

Az OTP Ukrajnában

A legnagyobb magyar bank ukrán egysége a lengyelekhez hasonlóan nyereséges volt a második negyedévben, a 146 millió forintos profit azonban eltörpül az első negyedévben leírt 34 milliárdos veszteséghez képest.

Az OTP úgy látja, hogy

vannak bizonyos jelei az ukrán gazdaság stabilizálódásának a fennálló intenzív katonai konfliktus ellenére is

– idéz a jelentés egy OTP-szóvivőt. Az OTP ukrán leánya

óvatos és prudens volt a céltartalékképzésben, az még nem derült ki, hogy ez az ukrán bankszektor egészére is igaz-e

– tette hozzá.

Az S&P Global Market Intelligence idézi Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese augusztus 11-i nyilatkozatát is, amely szerint az ukrán leány működési eredményét segítette a jegybank júniusi kamatemelése 10-ről 25 százalékra, ami növeli a regulátornál elhelyezett betéteken nyerhető összeget. Ez „tisztességes működési profitot” biztosít a leánybanknak, amely így viszonylag nagy kockázati költséget vállalhat anélkül, hogy veszteségbe fordulna.  

Az OTP egyébként azt is közölte, hogy a csoport adózott eredménye 80 százalékkal csökkent a második negyedévben, de miután ez a különadó és az orosz–ukrán háború eredménye, a teljesítmény gyakorlatilag megfelel a tavalyi azonos időszakban mértnek, ami az alaptevékenységet tekintve kifejezetten pozitív a jelenlegi helyzetben.

 

 

 

 


 

OTP leánybankjai OTP Ukrajna Ukrán bankok céltartalék képzés bankrendszer
Kapcsolódó cikkek