Caj Jing-ven tajvani elnök hétfőn fogadta azt az amerikai kongresszusi delegációt, amely rövid időn belül immár a harmadik küldöttség Washingtonból, és amely miatt várhatóan tovább tart a feszült viszony az Egyesült Államok és Kína között.

A Taiwanese corvette fires flares during a Navy Drill for Preparedness Enhancement during an Army Preparedness Enhancement Drill ahead of the Chinese New Year, amid escalating Chinese threats to the island, in Keelung, Taiwan, on Jan 7, 2022. With the US approving an increasing number of arms sales to Taipei and China sending more PLA warplanes to cruise around the self governing island, military tensions in the Taiwan Strait have been expected to grow. (Photo by Daniel Ceng Shou Yi / Controluce via AFP)
Fotó: Daniel Ceng Shou Yi / AFP

Nancy Pelosi demokrata párti amerikai házelnök múlt heti látogatása minden idők legerősebb tiltakozását váltotta ki Kínából, amely válaszul nagyszabású éles hadgyakorlatot tartott közvetlenül utána Tajvan közelében.
 

Hétfőn a legújabb amerikai látogatás miatt Kína több fegyvernemi készültségi gyakorlatot tartott a sziget körül.


A mostani delegáció vezetője, Ed Markley szenátor szóvivője közölte: a kétnapos úttal szeretnék „megerősíteni Tajvan támogatását az Egyesült Államok részéről”, valamint „elősegíteni a stabilitást és a békét a Tajvani-szorosban”.
A kommunista vezetésű Kína úgy tekint Tajvanra, mint saját tartományára, amelyet egyesíteni kell az anyaországgal, akár erőszakkal is – ennek folytán az amerikai részről érkező támogatást hevesen ellenzik. 

Bár Washington hivatalosan csak a Kínai Népköztársaságot ismeri el, az „egy Kína – két rendszer” elv alapján támogatja Tajvant mint szövetségest, és az ottani demokratikus rendszer fennmaradását.


A kormányzó kínai kommunista párt angol nyelvű lapja, a Global Times szerint az Egyesült Államok ismét provokációkkal akadályozza a feszültség enyhülését. Washingtonban viszont másképp látják a helyzetet, Pelosi például azt mondta: „Nem fogjuk hagyni, hogy Kína elszigetelje Tajvant.”