A francia Carrefour kiskereskedelmi vállalat november 30-ig befagyasztja száz hétköznapi szükségleti cikk árát a szardíniakonzervtől kezdve a rizsen át a mosogatószerig

– jelentette be hétfőn a francia áruházlánc. A Carrefour mostani bejelentésével más kiskereskedelmi vállalatokhoz csatlakozik, amelyek – Macron elnök kormányának nyomására – áraik korlátozásával igyekeznek segíteni a fogyasztóknak, hogy megbirkózhassanak az egyre erősödő inflációval.

ANKARA, TURKEY - SEPTEMBER 16: Fishers prepare market stalls in the late night as people show great interest after the beginning of fishing season at the fish market in Ankara, Turkey on September 17, 2021. A wide range of fishes such as anchovies, horse mackerel, red mullet, bonito, tabby, haddock, trout, sea bream, sea bass and sardines are sold in the market. Esra Hacioglu / Anadolu Agency (Photo by Esra Hacioglu / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Esra Hacioglu / Anadolu Agency via AFP

Májusban a francia Leclerc szupermarketcsoport júliusig befagyasztotta a 120 leggyakrabban vásárolt termék árát, míg áprilisban a brit Asda és Morrisons szupermarket-üzemeltető közölte, hogy csökkenti az alapvető cikkek árát. A megugró inflációval szemben más kiskereskedők is a fogyasztók megélhetési költségek miatti aggodalmait célozták meg promóciós kampányaikkal.

A rekordnyereségükre kivetett szuperadó lehetőségével szembesülve a francia TotalEnergies olajipari nagyvállalat és a CMA CGM hajózási óriás szintén árcsökkentő intézkedéseket jelentett be még júliusban. 

A TotalEnergies közölte, hogy szeptember 1-jétől az év végéig csökkenti az üzemanyagárakat Franciaország-szerte a töltőállomásain,

míg a CMA CGM a fuvardíjait csökkenti konténerenként 750 euróval az Ázsiából Franciaországba irányuló esetében.

Az e hónapban közzétett adatok szerint Franciaországban az júliusban 6,8 százalékra emelkedett, ami a legmagasabb érték az 1990-es évek eleje, vagyis azóta, hogy Franciaország az módszertanát alkalmazza az adatok kiszámításához, bár az áram- és gázárak kormányzati korlátozásának köszönhetően alacsonyabb, mint a legtöbb más uniós országban.