Giorgia Meloni lesz várhatóan Olaszország első női miniszterelnöke a második világháború óta legjobboldalibb kormány élén, miután a vasárnapi választásokon diadalmaskodott egy konzervatív szövetség élén. Az AP által ismertetett majdnem végleges eredmények szerint a koalíció a szavazatok 44 százalékát szerezte meg. A Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) 26, a Matteo Salvini vezette Liga majdnem 9, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) nyolc százalékot szerzett. A balközép koalíció, amelyet az Enrico Letta vezette Demokrata Párt (PD), a Zöldek, az Olasz Baloldal (SI) és az Emma Bonino vezette Europa+ alkot, a szavazatok 26 százalékát szerezte meg, míg a 2018-as választáson a legjobb eredményt elér Öt Csillag Mozgalom szavazatainak aránya az akkori felére, 15 százalékra zuhant.

Leader of Italian far-right party "Fratelli d'Italia" (Brothers of Italy), Giorgia Meloni reacts as she holds a placard reading "Thank You Italy" after she delivered an address at her party's campaign headquarters overnight on September 26, 2022 in Rome, after the country voted in a legislative election. - Far-right leader Giorgia Meloni won big in Italian elections on September 25, the first projections suggested, putting her eurosceptic populists on course to take power at the heart of Europe.
Fotó: Andreas Solaro / AFP


A Reuters több szakértőt is megkérdezett a választási eredmény gazdasági hatásairól. Általában viszonylag csekély azonnali piaci hatást várnak, mivel a koalíció győzelme előre látható volt. Domenico Ghilotti, az Equita elemzője szerint a piac megvárja és értékeli majd a következő kormány összetételét, valamint a következő költségvetési törvényt, hacsak addig nem következik be hangnemváltás a győztesek részéről vagy nem gyorsul fel a makrokörnyezet markáns romlása. 

A magasabb 2022-re és 2023-ra is hagy némi mozgásteret a GDP-arányos kordában tartására, a magasabb adóbevételek ellensúlyozzák a növekvő hitelfelvételi költségeket és a nyugdíjkiadásokat – vélekedett.

Giada Giani, a Citi közgazdásza azt emelte ki, hogy a pártszövetség egyértelmű győzelme valószínűbbé teszi, hogy a következő kormány hosszabb ideig hatalmon marad majd, mint a legutóbbiak, ráadásul fel is gyorsítja a miniszterek kinevezését, ami szerinte így valószínűleg még október vége előtt megtörténik. Meloni első kulcsfontosságú döntése a pénzügyminiszter kinevezése lesz, egyelőre egy Európa-párti, fiskálisan óvatos személy tűnik valószínűsíthető választásnak. 

Nem számítunk arra, hogy azonnal jelentős költségvetési lazítást szorgalmazna, de középtávon kockázatot látunk abban, hogy a jobboldal politikai programja ütközni fog az uniós célkitűzésekkel – fogalmazott.

Ballot counting in a section of Pisa, Italy, on September 25, 2022. The general election was held on Sunday, September 25.  First exit polls released. In the Camera dei deputati, the centre-right is ahead between 41-45%. With Fratelli d'Italia in the lead. In the Senate, again according to early exit polls, the centre-right coalition would have between 111-131 seats. As of 7 p.m., participation was at 51.6 per cent.
Fotó: Enrico Mattia Del Punta / AFP

Lorenzo Codogno, az LC Macro Advisors alapítója és vezető közgazdásza szerint a Silvio Berlusconi volt kormányfő vezette Forza Italia szerepe kulcsfontosságú lehet a jobbközép koalíció számára, és így némi garanciát nyújt arra, hogy Róma nem változtat a nemzetközi szövetséget és az Európával kapcsolatos álláspontját illetően. „A Demokrata Párt (PD) jelentősen gyengült, míg az Öt Csillag Mozgalom a közvélemény-kutatásokhoz képest jól, de egyébként igen rosszul szerepelt. Mindent egybevetve, néhány kisebb, de fontos elmozdulás ellenére nincs nagy meglepetés. Döntő fontosságú lesz, hogy az új koalíció első lépései megnyugtatók lesznek-e, de egyelőre sok kérdés megválaszolatlan” – mondta.
Viszonylag kis hatást vár Giuseppe Sersela, az Anthilia Capital alapkezelője és stratégája is, mivel a legkevésbé Európa-párti álláspontot képviselő Liga az első eredmények szerint gyengén szerepelt. 

Egyelőre úgy tűnik, hogy a piacot inkább a makrogazdasági kérdések orientálják. Ha az olasz eszközök büntetését látjuk, az lehet ugyan a választások miatt, de Olaszország alapvetően olyan ország, amelynek aggasztó az államháztartása függetlenül attól, hogy ki van kormányon. A piac tudta, hogy ez lesz az eredmény, és egyelőre továbbra is a gazdasági növekedésre, a monetáris politika szigorítására és az államháztartásra összpontosít, amely továbbra is csúszós lejtő Olaszország számára – vélekedett.


Rómának október közepéig kellene elküldenie Brüsszelbe a költségvetés tervezetét, de az új kormány megalakítása miatt ez késhet. Meloni a 2023-as büdzsében több milliárd euró értékű adócsökkentést tervez a felpörgetés érdekében, de azt is megígérte, hogy tiszteletben tartja majd az uniós költségvetési szabályokat. A jelenleg még hivatalban lévő kormány előzetes információk szerint a héten 0,6-0,7 százalékosra vágja vissza a 2023-ra vonatkozó gazdasági növekedési kilátásokat a korábbi 2,4 százalékról az miatt. A római pénzügyi tárca szerint Európa harmadik legnagyobb gazdasága az idén 3,3-3,4 százalékkal bővül, ami jobb az áprilisban jelzett 3,1 százaléknál.