Technológiai alapú vegyesvállalatot hoz létre a spanyol első osztályú labdarúgó-bajnokságot üzemeltető La Liga az argentin Globant szoftvercéggel – írta a Bloomberg szerdán.

Atletico de Madrid v Real Madrid CF - LaLiga Santander Yannick Carrasco during La Liga match between Atletico de Madrid and Real Madrid at Civitas Metropolitano on September 18, 2022 in Madrid, Spain. (Photo by Rubén de la Fuente Pérez/NurPhoto) (Photo by Rubén de la Fuente Pérez / NurPhoto / NurPhoto via AFP) SOCCER-SPAIN-ATM-RMD/REPORT
Fotó: Ruben de la Fuente Perez / AFP

A közös cég, amelyben a Globant 51 százalékos részesedéshez jut, a közlemény szerint a La Liga Tech, azaz a Primera División szurkolói elkötelezettség mérésével és fokozásával kapcsolatos megoldásokra szakosodott vállalata által kifejlesztett technológiát fogja használni. Az üzlet pénzügyi feltételeit nem hozták nyilvánosságra.

Az adatelemzés és a valós idejű statisztikák világszerte egyre nagyobb teret nyernek a különböző sportligákban. Emellett sok olyan előre jelző modellt fejlesztenek, amelyek támogatják a taktikával és a játékosok edzésével kapcsolatos döntéshozatalt. 

Az adatokat a szurkolói elkötelezettség fokozása és a merchandisingbevételek növelése érdekében is elemzik.

A Globant, amelynek az ügyfelei közé tartozik egyebek között a Google és a Disney, a La Liga Tech termékeinek és szolgáltatásainak, például a kalózkodás elleni eszközöknek és az adatelemzésnek a bővítésében segít majd.

A vegyesvállalat felhasználja a blokkláncalapú web3-technológiát, amely a szurkolók számára a csapatokkal való interakció új formáját hozza el – mondta Martín Migoya, a Globant vezérigazgatója.

A mesterséges intelligenciát is felhasználjuk majd a felhasználók jobb azonosítására és kifinomultabb élmények kifejlesztésére

– tette hozzá, kiemelve, hogy a vállalat célja a terjeszkedés is. Az expanziót különböző szintű bajnokságok, más országok és további sportágak irányában is lehetségesnek tartják. 

A La Liga szeretné a szurkolókkal való interakciót javítani, hogy

az adatokon alapuló előrejelzéseket kihasználva hozhasson döntéseket

 – mondta Óscar Mayo, a LaLiga ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy az egyik fő cél az, hogy 

minél hamarabb metaverzummal összekapcsolt szolgáltatásokat tudjanak kínálni.

A Globant tavaly az előző évi 810 millió dollárról, 1,3 milliárdra növelte a bevételeit, míg munkatársai létszáma ezalatt közel 50 százalékkal, 23,5 ezerre nőtt. A vállalat forgalma 2010-ben mindössze 57 millió dollár volt.

Ha a Barca nem lesz sikeres a következő években, akkor le lehet radírozni a labdarúgás térképéről

A megrögzött kártyások tudják, hogy mindig eljön a pillanat, amikor 19-re kell lapot kérni. A Barcelona most pont ezt csinálja.