A friss statisztikai adatok szerint az idei második negyedévben éves összevetésben 

2,8 százalékkal, az idei év első három hónapjához képest pedig 0,3 százalékkal nőtt a svájci bruttó hazai termék, 

miután folytatódott a szolgáltatási szektor kilábalása a világjárvány okozta sokkból, és szélesebb körben is robusztusan emelkedtek a fogyasztói kiadások – derült ki a hétfőn publikált közleményből. 

svájc, gazdaság
Fotó: Shutterstock

Az év első negyedében negyedéves bázison egyébként 0,5 százalékos volt a bővülés, míg a nagy sportesemények hatását kiszűrve 0,2 százalék – tette hozzá a gazdasági államtitkárság (Seco).
Az éves GDP-t is jelentősen emelte a téli síszezon és az országban megrendezett más sportesemények, hiszen azok leszámításával csupán 2,3 százalékos volt a gyarapodás.

Az adatok azonban ezzel együtt is elmaradtak a várakozásoktól, mivel a Reuters elemzői konszenzusa negyedéves szinten 0,4 százalékos, éves szinten pedig kereken 3 százalékos gazdasági növekedésre számított.

A svajci gdp negyedéves bázison
 

 

Az egyes szektorok közül a legnagyobb növekedést a vendéglátóiparban mutatták ki, főként az Európából és Amerikából Svájcba özönlő turistáknak köszönhetően. A feldolgozóipar hozzáadott értéke ugyanakkor hét negyedéven keresztül tartó, átlag feletti növekedés után enyhén csökkent. A Seco szerint ennek fő oka, hogy némileg visszaesett a vegyipar és a gyógyszeripar exportja.

A svájci gazdaság ennek ellenére a Reuters szerint viszonylag jól átvészelte a közelmúltbeli világpiaci turbulenciákat.


A berni kormány egyelőre nem is látja szükségesnek, hogy rendkívüli intézkedésekkel enyhítse az energiaárak megugrásának terheit – közölték a múlt héten, megjegyezve, hogy 

a gazdaság jól teljesít, a alacsony, az pedig jövőre csökkenni fog.

A  svájci fogyasztói infláció a vártnál nagyobb mértékben, 3,5 százalékkal emelkedett augusztusban, és ez már a hetedik egymást követő hónap, amikor az árindex meghaladta a Svájci Nemzeti Bank 0–2 százalékos célsávját.

Az összességében kedvező eredmények dacára hétfőn 1,7 százalékos zuhanással nyitott a zürichi börze, a befektetők az orosz gázszolgáltatás leállítása miatt súlyos recessziótól tartanak, amellett a folytatódó amerikai kamatemeléseket is árazzák.