Az orosz–ukrán hadifogolycsere sikerében Roman Abramovics is szerepet játszott, az üzletember augusztus végén Rijádba utazott, ahol találkozott Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceggel – írja a Bloomberg az ügyet jól ismerő, nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva.

FOOTBALL - ENGLISH CHAMP - CHELSEA v LEICESTER CITY
Fotó: Javier Garcia / AFP

Egy nagyszabású fogolycsere keretén belül tegnap Ukrajna 55 fogvatartottat adott át Oroszországnak: az 54 orosz hadifogoly mellett Viktor Medvecsuk ukrán ellenzéki politikust is szabadon engedték. Medvecsuk lányának Putyin a keresztapja, és oroszbarát nézeteket vall, Ukrajnában hazaárulással vádolták meg, és letartóztatták a háború kirobbanása után.

Oroszország 215 hadifoglyot adott át, többségük részt vett az ukrajnai Mariupolban lévő Azovsztal acélipari komplexum védelmében. Köztük volt öt brit, két amerikai és három másik külföldi is.

Az ukrán külügyminisztérium tegnap köszönetet mondott Mohamed bin Szalmán szaúdi koronahercegnek, amiért fontos szerepet játszott a tárgyalásokban. A sivatagi királyság a héten közölte, hogy a trónörökös közvetítőként részt vett a tárgyalásokon, bár pontos részleteket nem árultak el. A külföldi foglyok szabadulásuk után a szaúdi fővárosba, Rijádba repültek.

A The Sun című napilap szerint a Chelsea volt tulajdonosa, az EU és az Egyesült Királyság által szankciókkal sújtott orosz milliárdos, Roman Abramovics fogadta az öt kiszabadult britet a Szaúd-Arábiába tartó repülőgépen. Az üzletember itt a legújabb iPhone-okat adta át nekik, hogy felhívhassák a családjukat, bár azt még nem tudni, hogy a milliárdos milyen szerepet játszott a fogolycsere létrejöttében.

Azt azonban tudni véli a portál, hogy az üzletember augusztus végén Rijádba utazott, ahol a koronaherceggel találkozott.

Roman Abramovics már korábban is közvetített a hadviselő felek között, márciusban részt vett a tárgyalásokon, majd áprilisban Kijevbe utazott, hogy megpróbálja újraindítani a megbeszéléseket. Az üzletembert az és az Egyesült Királyság is szankciókkal sújtotta, viszont az Egyesült Államok nem. Washington Volodimir Zelenszkij elnök kérésére nem hozott büntetőintézkedéseket Abramovics ellen, mivel az ukrán elnök szerint hasznos közvetítőnek bizonyulhat.

A brit szankciók miatt Abramovics még májusban kénytelen volt eladni a Chelsea-t egy amerikai milliárdos, Todd Boehly által vezetett konzorciumnak. A futballklubért az üzletember 4,25 milliárd fontot kapott, és ígéretet tett arra, hogy a bevételt egy alapítványnak ajánlja fel, amely az ukrajnai háború áldozatait segíti. Ez még egyelőre nem működik, mivel a pénzösszegek továbbra is zár alatt vannak.

A hírt sem Abramovics szóvivője, sem Rijád nem kívánta kommentálni.