Újabb fordulóponthoz érkezhetett az orosz–ukrán háború. A napok óta zajló és az orosz csapatokat is meglepő erősségű ukrán ellentámadás az északi fronton is tetőpontjára ért, amikor is ukrán források szerint sikerült visszafoglalni a stratégiai fontosságú ukrán várost, Izjumot – számolt be róla Twitteren a Visegrád24.

This photograph taken on June 11, 2022 shows a Ukrainian BM-21 Grad, a multiple rocket launcher, firing near Izyum, south of Kharkiv, amid Russian invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii STEPANOV / AFP)
Fotó: AFP

A bejegyzés szerint az ukrán hadsereg csapatai Izjum mellett Kupjanszk, Liman és Szvjatohirszk településeket is visszafoglalták.

Bár az ukránok már nagy sikerről számolnak be, a közösségi oldalak tanúsága szerint a harcok még messze nem értek véget, a bombázásokról, lövésekről készült videók tucatjaiból az derül ki, hogy még nem dőlt el a csata. 

A Twitteren futótűzként terjednek a fotók és videók arról, hogy az ukrán erők már a kulcsfontosságú Izjum határáig jutottak. Azt, hogy a város elesett volna, egyelőre nem erősítették meg más hírforrások.

Ha Izjum elesik, az még további ukrán előrenyomulás nélkül is hatalmas fiaskót jelentene az orosz hadseregnek – írta Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő.