Jelentős sikereket értek el péntekről szombatra virradóra az ukránok a keleti frontot. A brit védelmi minisztérium arról számolt be, hogy az ukrán ellentámadás meglepte az orosz erőket – számolt be róla a The Guardian.

Russia-Ukraine war
Fotó: Metin Aktas / Anadolu Agency / AFP

Az ukrán csapatok a jelentés szerint csaknem 50 kilométert haladtak előre, és több várost visszafoglaltak vagy bekerítettek.

Volodimir Zelenszkij szerint

közel harminc település került vissza ukrán kézre a napokban.

Mivel az ukrán hadműveletek Herszonnál is folytatódnak, az orosz védelmi vonalak mind az északi, mind a déli szárnyon erős nyomás alatt állnak.

A Reuters jelentése arról számolt be, hogy ukrán hivatalnokok terjesztette fotók ukrán zászlót emelő katonákat mutattak a vársoházánál Kupjanszkban, az orosz utánpótlási vonalak számára fontos északi vasúti csomópont városban az oroszok kezében lévő Izjum közelében. A térségben tartózkodó hírügynökségi tudósíó ukrán őrjáratokat látott és halmokban álló lőszeres dobozokat az elmenekült orosz katonák odahagyta állásokban.

Az ukrán védelmi minisztérium közleményében arról számolt be, hogy az újabb támadásokban 350 orosz katona vesztette életét az ukrán hadsereg legfrissebb becslései szerint. Ezzel ukrán források szerint az orosz áldozatok száma 52 250-re emelkedett a háború február 24-i kirobbanása óta. A jelentés arról is beszámolt, hogy Oroszország összesen 4584 páncélozott harcjárművet, 239 katonai repülőgépet, 212 helikoptert és 311 többszörös rakétaindító rendszert veszített.

Természetesen a Kreml nyilvántartása szerint ennél jóval alacsonyabbak az orosz veszteségek.

Kritikus szakaszban a háború

Nemcsak Kijev gondolja azt, hogy fontos napok állnak előttünk.

Kritikus szakaszába lépett Oroszország Ukrajna elleni háborúja, az utóbbi napokban újabb ukrajnai területekre terjedt át a fegyveres konfliktus

– jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel pénteken Brüsszelben közösen tartott sajtótájékoztatóján – írta meg a Kárpáti Igaz Szó.

A norvég politikus kiemelte, hogy a NATO-országok támogatásával az ukrán fegyveres erők a közelmúltban meg tudták állítani az orosz offenzívát a Donbaszban, és vissza tudtak foglalni területeket. A főtitkár hozzátette, hogy a háború okozta és az amiatt kialakult próbára teszi a Nyugat egységét és szolidaritását.

Fontos, hogy a háború eme következményei ne vezessenek az Ukrajna melletti elkötelezettség csökkenéséhez

– szögezte le.

Fontos, hogy a szövetségesek ne hagyjanak fel az Ukrajnának nyújtott segítséggel, folytassák anyagi és katonai természetű támogatásukat, ugyanis – mint mondta – elhúzódó fegyveres konfliktusra kell felkészülni.

Az Egyesült Államok azt kívánja elérni, hogy Ukrajna erős diplomáciai pozícióba”kerüljön, ha tárgyalásra kerülne sor Oroszországgal

– ismertette Antony Blinken külügyminiszter a sajtótájékoztatón.

A zaporizzsjai atomerőmű városában nincs se áram, se víz

A zaporizzsjai erőmű működését nem csak a harcok veszélyeztetik. Ahol a személyzet és családjaik laknak, ott gyakorlatilag megszűntek a közszolgáltatások.