Az Egyesült Államok és több nyugati szövetségese hétfőn indítványt nyújtott be az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában (EJT) annak érdekében, hogy rendkívüli vita keretében tűzzék napirendre a nyugat-kínai Hszincsiang tartományban élő ujgurok és más muszlimok ellen elkövetett emberi jogi jogsértések kérdését. 

Flag of China with barbed wire, Barbed wire with shadow in front of a Chinese flag, emberi jogok, ENSZ, kína,
Fotó: Getty Images

A kezdeményezők ezzel kívánnak reagálni Michelle Bachelet korábbi emberi jogi ENSZ-főbiztos hivatalának augusztus legvégén közzétett jelentésére, amely szerint a kínai hatóságok – miközben az elmúlt években a szélsőséges erőszak ellen léptek fel – olyan jogsértéseket követtek el a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen, amelyek az emberiesség elleni bűncselekmények gyanúját is felvetik.

A határozattervezetet benyújtó országok között van az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország, és a javaslat szerint a Hszincsianggal kapcsolatos vitára az EJT 2023 februárjában esedékes, következő ülésén kerülhet sor.

Simon Manley brit nagykövet hétfői felszólalásában kijelentette, hogy az emberi jogok ennyire súlyos megsértéseit az Emberi Jogi Tanács nem hagyhatja figyelmen kívül. Ha többségi szavazással a jövő héten elfogadják, a tanács 16 éves fennállása óta ez a határozat lesz az első alkalom, hogy Kínával, az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjával kapcsolatos emberi jogi aggodalmak formálisan is az EJT napirendjére kerülnek. A határozattervezet szerint mindazonáltal csak különleges vitára kerülne sor az EJT-ben, a tanács eszköztárában szereplő, határozottabb lépésekről egyelőre nincs szó.

Peking hevesen tagadja a vádakat, és kormányzati delegációt küldött Genfbe, hogy szembeszálljon az ENSZ emberi jogi hivatalának „téves megállapításaival”. Kijelentette: „készen áll a harcra”, ha az EJT-ben lépéseket tesznek Kínával szemben.