Az idei és a jövő évi olajkereslet-növekedésről szóló előrejelzését is fenntartotta az OPEC a szervezet rendszeres havi piaci jelentésének kedden publikált szeptemberi kiadásában.

Concept,Of,Gold,Oil,Drilling,Pump,,Spilled,Oil,From,Barrel, Concept of gold oil drilling pump, spilled oil from barrel on dollar banknote money. Business idea, Concept of gold oil drilling pump, spilled oil from barrel on dollar banknote money. Business idea
Fotó: Shutterstock

Az olajkartell az előző havi becslésével megegyező módon továbbra is arra számít, hogy a globális olajkereslet az idén napi 3,1 millió hordóval nő. Különbség azonban, hogy a mostani jóslat számol a villamosenergia-termeléshez szükséges olaj iránti megnövekedett kereslettel is. 

Jövőre az OPEC szerint újabb napi 2,7 millióval nőhet az olajkereslet.

Ezzel a szervezet szerint 2023-ban a globális olajfelhasználás eléri a napi 102,73 millió hordót, és a járvány előtti, 2019-es szint fölé emelkedik. Az OPEC eredetileg az idei évre várta a járvány előtti szint elérését. A járványvédelmi korlátozások lehetséges enyhülése és a geopolitikai bizonytalanságok csökkenése keresletnövelő hatással lesz az OPEC szerint.

A kartell augusztusban napi 618 ezer hordóval, napi 29,65 millió hordóra növelte a termelését, de a növekedés nagy része a líbiai termelés helyreállásának volt tulajdonítható, miközben számos tagország a beruházások elmaradása miatt nem volt képes teljesíteni növelési terveit. Ugyanakkor Szaúd-Arábia a tervezettnél nagyobb mértékben, a júliusihoz képest napi 236 ezer hordóval, valamivel több mint napi 11 millió hordóra növelte kitermelését. 

A szaúdi termelési kapacitás közel 12 millió hordó naponta, és egyes elemzők szerint a napi 11 milliós kitermelés huzamosabb ideig nehezen tartható fenn.

Az OPEC-referenciakosár havi átlagára 6,65 dollárral, vagyis 6,1 százalékkal, hordónként 101,90 dollárra csökkent. Az északi-tengeri Brent olaj referenciaára 13 dollárral csökkent hordónként az előző havihoz képest, míg a dubaji ár közel 7 dollárral esett.

Az olaj világpiaci ára kedden csökkent, elsősorban a vártnál kevésbé enyhülő amerikai inflációs adatok következtében, amit az érték- és árupiacokon a kockázatosabb befektetési eszközökből való kiszállás követett. A WTI nyersolaj ára délután öt órakor 1,09 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 86,82 dolláron, a Brent ára pedig 1,41 százalékkal csökkent, 92,67 dollárra.