Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes szerint feltételezhető, hogy a Gazprom három napon belül befejezi az Északi Áramlat–1 gázvezeték karbantartási munkálatait. „Technikai kérdésről van szó, és az Gazprom azt mondta, hogy a leállás három napig tart. E kijelentésre alapozzuk a feltételezéseinket” – mondta újságíróknak, amikor erről kérdezték.

Gas crisis - Nord Stream 1
Fotó: Stefan Sauer / AFP


Az orosz energiaipari vállalat a korábban bejelentettnek megfelelően szerdán hajnalban állította le a gázszállítást Németországba, és elméletileg szombat hajnalban indítja el ismét. Európában azonban attól tartanak, hogy a Gazprom meghosszabbítja a munkálatok idejét, a folyamatos orosz gázszállítás nélkül pedig a kontinens nem húzza ki a telet, hiába töltik fel a vártnál gyorsabban a tárolókat. A félelmeket Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is táplálta, hangsúlyozta ugyanis, hogy az ukrajnai háború miatt kivetett nyugati szankciók a Gazprom legjobb szándékai ellenére is ellehetetleníthetik a szállítást. 

„A Gazprom kész és hajlandó a kötelezettségének teljesítésére, de európai oldalon jogi és technikai akadályokat állítottak, amely megakadályozza a céget a munkában” – jelentette ki.

Ugyanezt hangsúlyozta a Gazprom vezérigazgatója is. Alekszej Miller szerint a büntetőintézkedések miatt a Siemens Energy képtelen elvégezni a szükséges karbantartást az Északi Áramlat–1 berendezésein, márpedig bizonyos elemeket, például a turbinákat rendszeresen le kell cserélni a zökkenőmentes működéshez. 

„Ellenfeleink olyan sok szankciós dokumentumot adtak ki, amely különleges helyzethez vezetett, amit nevezhetünk szankciós zavarnak. És ma a Siemensnek gyakorlatilag nincs módja elvégezni a rendszeres nagyobb karbantartásokat”

 – idézte Millert az Intefax. A Siemens meg is erősítette, hogy a kompresszorállomás jelenleg folyó munkálataiban nem vesz részt. Arra azonban közleményükben rámutattak, hogy a fenntartási munkákat nem tiltják a szankciók.