A Gazprom az előzetesen bejelentettnek megfelelően hajnalban leállította az Északi Áramlat 1. vezetéket az egyetlen, a portovajai kompresszorállomáson még működő turbina karbantartása miatt. Az európai kormányok azonban most is, akárcsak júliusban, attól tartanak, hogy a háromnaposra tervezett munkálatokat meghosszabbítják bosszúként a nyugati szankciókért. Az amerikai Goldman Sachs azonban arra számít, hogy ez nem történik meg. Alapfeltevésük szerint ugyanis halasztás esetén megszűnne a meglepetés eleme, és csökkenne a bevétel, míg a Gazprom az alacsony vagy időnként nullára visszaeső gázszállítással fokozhatja a piaci volatilitást és az Európára nehezedő politikai nyomást. 

2022-07-21 14:19:52 LANGELO - The underground gas storage UGS Norg of the NAM. The European Commission may want to oblige member states to reduce their gas consumption by 15 percent. The Dutch government, among others, wants to phase out the use of Russian gas. ANP VINCENT JANNINK netherlands out - belgium out
Fotó: Vincent Jannink / AFP


 

A volatilitás szerdán is látszott, az Európában irányadó TTF holland gáztőzsde határidős jegyzéseiben délelőtt 269 és 284 euró között mozgott egy megawattórányi gáz ára.

A vezetéken már korábban is csak a megszokott mennyiség 20 százalékát szállították, az tagállamai azonban így is jól haladnak a gáztárolók feltöltésével. Németországban például 85 százaléknál tartanak, és más forrásokból is vásárolnak, többek között cseppfolyósított földgázt (LNG). Klaus Müller, a német hálózatot szabályozó hatóság (Bundesnetzagentur) vezetője szerint így jobban felkészültek. „Vehetünk ki gázt a tárolókból a télen, takarékoskodunk a gázzal (és ezt folytatnunk is kell!), épülnek az LNG-terminálok, és Belgiumnak, Hollandiának, Norvégiának (és hamarosan Franciaországnak) köszönhetően jön a gáz” – írta a Twitter-oldalán.


Ha Moszkva mégis tovább korlátozza az európai gázszállítást, azzal fokozódni fog az energiakrízis, amely tavaly augusztus óta több mint 400 százalékkal megemelte a nagykereskedelmi gázárakat, és megélhetési válságot okozott, arra kényszerítve a kormányokat, hogy milliárdokat költsenek a terhek enyhítésére. A gáztárolók feltöltése pedig elemzők szerint nem elég a tél kihúzására. A brit Aurora Energy Research szerint a teljesen feltöltött tárolók legjobb esetben három hónapra biztosítják a szükséges gázmennyiséget. Németországban, amely a teljes uniós tárolókapacitás majdnem negyedével rendelkezik, ez az idő 80-90 nap – átlagos fogyasztás esetén. 

„A kereslet csökkentése fontosabb ebben a válsághelyzetben, mint a tárolókapacitás” – mondta a Reutersnek ezzel kapcsolatban Simone Tagliapietra, a Bruegel intézet vezető kutatója. 

Gázár illusztráció
Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Ezt erősítették meg az ICIS adatelemző modellszámításai is, amelyek szerint az európai tárolók márciusra kiürülnek, ha nem fogják vissza a fogyasztást, még akkor is, ha nem lesz szokatlanul hideg a tél, és egész idő alatt érkezik orosz gáz. Az ellátási válság elkerüléséhez az kell, hogy az országok minden hónapban 15 százalékkel kevesebb gázt használjanak, mint az ötéves átlag. Ebben az esetben a tárolók a tél végére 45 százalékig lesznek tele, ha jön orosz gáz, és 26 százalékig, ha októberben megszakítják a szállítást. Orosz gáz és a fogyasztás agresszív csökkentése nélkül a télen áramkorlátozásokra kell felkészülniük a háztartásoknak és az iparnak is, márpedig egyelőre semmi jele, hogy a magas árak ellenére a szükséges mértékben esne vissza a fogyasztás. 

A man stands in front of facilities to receive and distribute natural gas on the grounds of gas transport and pipeline network operator Gascade in Lubmin, northeastern Germany, close to the border with Poland, on August 30, 2022. - Lubmin's industrial infrastructure includes a receiving and distribution station for the Nord Stream 1 pipeline and is also the place where the finally canned Nord Stream 2 pipeline for more gas from Russia comes to shore. The construction of a terminal to receive LNG at the site is planned. Government measures to assure supplies of gas over the winter have prepared Germany to deal with further curbs in Russian deliveries, Chancellor Olaf Scholz said on August 30, 2022, a day before Moscow is due to cut off gas supplies for three days. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)
Fotó: Odd Andersen / AFP

Az uniós tagállamok júliusban megállapodtak, hogy a télen a 2017 és 2021 közötti időszak átlagához képest 15 százalékkal csökkentik a fogyasztást. Ehhez képest augusztus első felében az ICIS adatai szerint 11 százalékot értek csak el. Németországban ugyan júliusban 21 százalékkal esett a fogyasztás, előtte azonban egyetlen olyan hónap sem volt, amikor meghaladták a 14 százalékot, miközben Matthias Buck, az Agora Energiewende európai igazgatója szerint 20-25 százalékra lenne szükség.