Nullára csökkent a gázáramlás az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül, miután a Portovaja kompresszorállomáson megkezdődtek a tervezett javítási munkálatok – közölte a Kommerszant című orosz gazdasági lap a vezeték üzemeltetője, a Nord Stream AG adataira hivatkozva.

Gas crisis - Nord Stream 1
Fotó: Stefan Sauer / AFP

A lap által idézett megfigyelési adatokból kiderül: közép-európai idő szerint szerdán hajnali egy óra után a szállítás 14 437 484 kilowattóráról 10 ezer kilowattórára, hat óra után pedig nullára csökkent.

Az előzetes tájékoztatás szerint augusztus 31-én, közép-európai idő szerint három órától szeptember 3-án, moszkvai idő szerint három óráig nem lesz gázszállítás a vezetéken keresztül. A javítási munkálatok befejezése után a gázszivattyúzás napi 33 millió köbméteres szinten áll helyre. Múlt héten, egyebek között a gázvezeték közelgő leállásának hatására a gáz ára Európában elérte az ezer köbméterenkénti háromezer dollárt.

Az első fél évben rekordot elérő, 2,5 ezermilliárd rubel – 41,75 milliárd dollár – adózott nyereséget ért el a Gazprom. Az orosz energiaipari óriás keddi bejelentése szerint továbbra is tarja magát az osztalékpolitikájához, amelynek alapján a megtermelt nettó profit legalább felét osztja vissza a részvényeseinek.

Közben a nyilatkozataik szerint az uniós tagállamok jól haladnak a gáztárolók feltöltésével, két hónappal hamarabb teljesítik a brüsszeli előírásokat, hogy felkészüljenek a korlátozott orosz gázellátásra és a magas energiaárakra.

Putyin szóvivője szerint Európa irracionális és megfizeti az árát

Ennek árát pedig az egyszerű polgároknak kell megfizetniük, vélekedett Dmitrij Peszkov.