Az uniós tagországok egy csoportja arra kéri az Európai Uniót, hogy még ezen a héten készítsen tervet a gázármaximálásra vonatkozóan – tudatta a Reuters. Az ársapkát támogató országok levélben kérik az Európai Bizottságot, hogy az uniós energiaügyi miniszterek pénteki ülésén tegyenek javaslatot a gázár maximálására, majd ezt követően a lehető leghamarabb tegyen jogalkotási javaslatot. Az EU tisztviselői szerint mintegy tíz tagállam vette fontolóra a levél aláírását, köztük 

Belgium, Olaszország, Lengyelország, Málta és Görögország.

A tervezet szerint a gázárplafon segítene a háztartásokat és a vállalkozásokat sújtó inflációs nyomás megfékezésében, miközben az energiaellátás biztonsága is garantált lenne.

Bielsko,,Poland,-,07.23.2022:,Euro,Banknotes,On,The,Background,Of, Bielsko, Poland - 07.23.2022: Euro banknotes on the background of a gas stove. Concept showing the energy crisis in Europe. Increase in prices and difficult gas availability, Bielsko, Poland - 07.23.2022: Euro banknotes on the background of a gas stove. Concept showing the energy crisis in Europe. Increase in prices and difficult gas availability
Fotó: Shutterstock

Más uniós államok, köztük Németország, Hollandia és Dánia, határozottan elutasítja az ársapkára vonatkozó javaslatot, mivel szerintük az veszélyeztetné az energiaellátás biztonságát, és szabotálná a téli gázszállításokat.

Kétséges tehát, hogy elegendő támogatást kapna-e a javaslat. Az EU a hónap elején szintén elzárkózott attól, hogy ársapkát vezessen be a gázra.

Az Európai Bizottság mindeddig sürgősségi uniós intézkedéseket javasolt, többek között az energiavállalatokra kivetett extraprofitadót és az áramfelhasználás csökkentését. Eközben más uniós tervezetek is készülnek: többek között az energiaipari cégek likviditási támogatása és a gázárak csökkentését célzó további intézkedések. A bizottság várhatóan ezen a héten tesz közzé egy frissített jelentést az általa vizsgált új intézkedésekről, de uniós tisztviselők hétfőn azt közölték, hogy ez most csak október elejére várható.