Hogyan gondolkodik Oroszország lakossága az ukrán háborúról? Mi az oka annak, hogy a tekintélyes moszkvai közvélemény-kutató, a Levada-Intézet felmérése szerint szeptemberben az előző hónaphoz képest ugrásszerűen megnőtt az oroszországiak érdeklődése az Ukrajna-probléma iránt? Ez a folyamat százalékokban kifejezve: 51 százalékról 66 százalékra nőtt a nagyon figyelmesen, illetve az eléggé figyelmesen az eseményeket követők aránya az összes megkérdezett körében. A levadások a 2022. február 22. (két nappal az Oroszország által Ukrajna ellen indított támadás előtt) és 2022. szeptember 22-e közötti időszakban több alkalommal is felmérték az ország lakosságának a véleményét, hangulatát.

MOSCOW, RUSSIA - SEPTEMBER 23: Russians hold a rally in support of separatist regions in Ukraine at Manege Square in Moscow, Russia on September 23, 2022. Protesters carrying Russian flags chanted support slogans for the Donbas, Zaporozhye and Kherson regions. Ministry of Internal Affairs of Russia announced that about 50,000 people attended the demonstration. n / Anadolu Agency
Fotó: Sefa Karaca / AFP

Talán a legérdekesebb, egyben a leginkább kényes kérdést a hosszú felmérés végére tették. Azt, hogy miért? – nincs rá egyértelmű válasz. Ha egy nyugati közvélemény-kutató jön ki az egyébként abszolút profi módon megszervezett és végrehajtott felméréssel, nyilván ezzel kezdi: Mi a véleménye, sikeresen folytatódik-e a „különleges katonai művelet” (az Ukrajna-háború oroszországi megnevezése, az SzVO)? A Levada Intézet ezt tette a jó néhány oldalas felmérés legvégére. Lássuk: míg 2022. április 22-én a válaszadók még 18 százaléka szerint „nagyon sikeresen” folyt az SzVO, addig szeptember 22-re ezek aránya mindössze kilenc százalékra esett. Az „inkább sikeresen” válasz-opciót áprilisban 50 százalék, szeptemberben 44 százalék jelölte be. 

A nem sikeres, illetve a rendkívül sikertelen válaszokra áprilisban még mindössze 17 százalék voksolt, ez az arány szeptemberre csaknem megkétszereződött.

Figyelemre méltók az okok, amikkel a különleges katonai művelet „nem sikeres”, illetve „rendkívül sikertelen” válaszokat adók megindokolták döntésüket. A legtöbben, az összes így válaszoló mintegy 27 százaléka szerint az alapvető ok a hosszú, vontatott folyamat, hogy már fél éve tart a háború (SzVO) és nem látni a végét.

A válaszolók kevesebb mint egynegyede szerint a sikertelenséggel magyarázható a mozgósítás, a tartalékosok részleges behívása is.

A harmadik leggyakrabban előforduló válaszadási formula: „veszítünk, földterületeket engedünk át (az ellenfélnek), nem tudunk előretörni, visszavonulunk”. Ezt 22 százalék választotta.

Húsba vágó kérdést tettek fel a Levada-kérdezők: Tart-e ön attól, hogy az ukrajnai harci cselekmények miatt Oroszországban általános mozgósítást fognak végrehajtani? Idén február 22-én alig több mint egynegyedük, 28 százalék választotta az „igen” vagy az „inkább igen” lehetőséget. Szeptember 22-én (amikor Vlagyimir Putyin elnök már bejelentette a részleges mozgósítást) ez a százalékarány felugrott az összes válaszadó kétharmadára(!). És

amikor már ismertté vált, hogy mintegy 300 ezer tartalékos megkapja a behívót, a válaszadók csaknem fele azt mondta, hogy a hír hallatán elfogta a rémület, a félelem. 

Míg ez a válasz a legnagyobb arányban (54 százalék) a 18–24 éves korosztályt jellemezte és egészen 55 éves korig minél idősebbek voltak a megkérdezettek, annál kevésbé féltek és rémültek meg. Ám az 55 éven felüliek körében ismét megugrott a megrémültek aránya – vélhetően a fiatalabb családtagok (gyerekek, unokák) váratlan behívásának lehetősége miatt.


 

Police officers detain women in Moscow on September 24, 2022, following calls to protest against the partial mobilisation announced by the Russian President. - President Vladimir Putin called up Russian military reservists on September 21, 2022, saying his promise to use all military means in Ukraine was "no bluff," and hinting that Moscow was prepared to use nuclear weapons. His mobilisation call comes as Moscow-held regions of Ukraine prepare to hold annexation referendums this week, dramatically upping the stakes in the seven-month conflict by allowing Moscow to accuse Ukraine of attacking Russian territory.
Fotó: AFP

Támogatja-e ön az oroszországi fegyveres erők ukrajnai műveleteit (a háborút)? Erre a kérdésre március 22-én a válaszadók négyötöde válaszolt igennel. Szeptember 22-re az „igen”, vagy az „inkább igen” opciót választók száma némileg visszaesett, de még így is az összes válaszadó csaknem háromnegyedét, 72 százalékot tett ki. Az erre a kérdésre adott válaszoknál érvényesült a törvényszerűség: minél idősebb az illető, annál valószínűbb a támogató „igen”, az 55 évesnél idősebbek körében ez elérte a 81 százalékot, a 18–24 éveseknél viszont csak 55 százalékos volt az arány.

Míg Ukrajnában ez a kérdést a jelenlegi helyzetben lehetetlen lenne feltenni, Oroszországban a levadások megkérdezték a válaszadókat: szerintük inkább folytassák a háborút, vagy kezdjenek béketárgyalásokat? Szeptember 22-én – már az ukrán terület-visszafoglalások és Putyin mozgósítás-bejelentése után –

a válaszadók relatív többsége (48 százalék) úgy vélte, hogy mielőbb meg kell kezdeni a béketárgyalásokat az ukránokkal. A harci cselekmények tárgyalások nélküli folytatása mellett 44 százalék voksolt.

 Érdekes, hogy az augusztus 22-i megkérdezéskor még fordított volt a sorrend.