A világgazdasági növekedés meredek ívű lassulására kell számítani az idén és jövőre az európai energiaválság, valamint a globálisan érezhető inflációs hullám miatt – áll a Fitch Ratings Londonban ismertetett, jelentősen felülvizsgált negyedéves előrejelzésében.

A nemzetközi hitelminősítő közölte: az új prognózisa 2022-re 2,4, jövőre 1,7 százalékos növekedési ütemet valószínűsít a világgazdaságban.

A cég a globális hazai össztermék (GDP) idei bővülésére szóló előrejelzését 0,5 százalékponttal, a jövő évi globális növekedésre adott becslését egy teljes százalékponttal csökkentette a júniusban kiadott előző negyedéves prognózisához képest. A Fitch londoni elemzői az Egyesült Államokban és az euróövezetben jövőre zéróhoz egészen közeli GDP-emelkedését, Kínában az idén mindössze 2,8 és jövőre is csak 4,5 százalékos gazdasági bővülést várnak.

Az amerikai gazdaságban a hitelminősítő az idén átlagosan 7 százalékos, az euróövezetben 9,3 százalékos éves összevetésű inflációval számol.

A Fitch Ratings a globális átlagon belül az euróövezet GDP-növekedésére szóló előrejelzését csökkentette a legnagyobb mértékben, 2,3 százalékponttal, elsősorban a földgázellátási válság miatt.  Csütörtöki elemzésében a cég közölte: a valutauniós gazdaságban 2023 egészében átlagosan 0,1 százalékos visszaesésre számít. A Fitch Ratings előző prognózisa jövőre 2,2 százalékos eurövezeti GDP-növekedést valószínűsített.

A Fitch elemzői szerint az energiaválság a valutaunión belül Németországot és Olaszországot sújtja a legnagyobb mértékben.

A cég a német hazai össztermék jövő évi növekedésére szóló prognózisát 2,8 százalékponttal, az olasz gazdaság 2023-as bővülésére adott előrejelzését 2,6 százalékponttal csökkentette az előző negyedéves globális prognózisában szereplő becslésekhez képest.

A hitelminősítő ennek alapján azzal számol, hogy a német gazdaság teljesítménye jövőre 0,5 százalékkal, az olasz GDP-érték 0,7 százalékkal visszaesik.