A thaiföldi legfelsőbb bíróság kedden elrendelte A part című 2000-es kalandfilmből világhírűvé vált Maja-öböl (Maya Bay) helyreállítását. A legfelsőbb bíróság ezzel egy több mint húsz éve tartó jogi huzavona végére tett pontot.

A forgatási helyszínek egy részének otthont Krabi tartomány hatóságai 100 millió bahtot (körülbelül egymilliárd forint) követeltek a természetvédelmi övezetben végrehajtott változtatásokért. 

Leonardo DiCaprio In 'The Beach', Leonardo DiCaprio sitting on the sand in scene from the film 'The Beach', 2000. (Photo by 20th Century-Fox/Getty Images), A part,
Fotó: 20th Century Fox / Getty Images

1999-ben benyújtott keresetükben azzal vádolták a thaiföldi kormányzati ügynökségeket és a 20th Century Fox filmstúdiót, hogy tönkretették a terület növényvilágát. A film kedvéért több kókuszpálmát ültettek, hogy trópusiasabb hangulatot teremtsenek.

A 20th Century Fox leszögezte, hogy 

a forgatás végeztével visszaállították a strand eredeti állapotát, sőt több tonna szemetet is eltakarítottak.

A thaiföldi legfelsőbb bíróság végül helyt adott az ügyet tárgyaló polgári bíróság ítéletének, amely az erdővédelmi hatóságokat bízta meg az Andamán-tengeren fekvő Phi Phi Leh szigetén található álomstrand rehabilitálásával. A szervezet harminc napot kapott, hogy bemutassa a helyreállítási terveket.

Adózás és háború: mi lesz veled, filmipar? – VG Podcast

A koronavírus-járvány hónapjai alatt a magyar filmgyártás példaértékű erőfeszítések árán folyamatosan működni tudott. Most itt a következő nehézség, hiszen az iparágban sokan katás adózóként dolgoztak, illetve a szomszédunkban dúló háború távol tarthatja az amerikai filmeseket. A Nemzeti Filmintézet gyártási igazgatójával, Pesti Ákossal beszélgettünk.

A part című filmet Danny Boyle vitte mozivászonra Alex Garland regénye alapján, Leonardo DiCaprio főszereplésével. A film bemutatója után tömegek keresték fel a keskeny, 250 méter hosszú partszakaszt. 

Volt, hogy naponta hatezer turista fordult meg a száz méter magas sziklák övezte területen.

A forgalom következtében a festői szépségű vidék korallzátonya és tengeri élővilága súlyosan megrongálódott, ezért 2018 júniusában lezárták a strandot. Az öböl az év eleje óta újra látogatható, de szigorú szabályokkal óvják a tömegturizmus ártalmas hatásaitól.

A part

A 2000-es években debütált A part című drámában a Leonardo DiCaprio által alakított Richard egy hátizsákkal Thaiföldre utazik, hogy kalandot keressen. Itt találkozik két francia turistával, akikkel egy rejtélyes szigetre utazik, ahol a földi paradicsomra bukkannak.

A film 50 millió dolláros költségvetésből készült. Az Egyesült Államokban kevesebb mint 40 millió dollárt kalapozott össze, 

világszerte pedig összesen 144 millió dolláros bevételt termelt.

Az amerikai mozik húsz éve a legkevesebb pénzt termelték, de szakértők szerint nincs ok a pánikra

A nyári szezonban 22 nagyobb filmet mutattak be az Egyesült Államok mozijai, és ezek 3,43 milliárd dollárt termeltek. A járvány előtti utolsó évben, 2019-ben 42 produkció debütált a nyári három hónapban. Szakértők szerint a kevés film ellenére a bevétel meglepően jónak mondható, a blockbuster mozik pedig 50 százalékkal több pénzt termeltek, mint a pandémia előtt. Az idén még négy nagy költségvetésű alkotás kerül a mozikba.