A német szövetségi kormány 40 milliárd euró értékű segélycsomag elfogadására készül, hogy háztartások millióinak segítsen megbirkózni a megugró áramárakkal – írja a Bloomberg egy az ügyet jól ismerő és neve elhallgatását kérő forrásra hivatkozva.

Hatalmas kihívásokkal kell szembenéznie a német vezetőnek. Fotó: Odd Andersen

A kormányzat szóvivőjét nem tudta elérni az amerikai ügynökség, viszont a kabinet korábban azt közölte, hogy a mai nap folyamán közöl részleteket a csomagról.

A mindössze tíz hónapja hivatalban lévő Olaf Scholznak hatalmas kihívások közepette kell helytállnia, mivel az öreg kontinensnek az orosz–ukrán háború kirobbanására adott uniós szankciók miatt az elmúlt évtizedek legsúlyosabb energiaválságával kell szembenéznie. A kancellár pártja sokat vesztett népszerűségéből a megugró miatt.

A Bloomberg szerint a csomag egyik valószínű eleme 10 milliárd euró értékű adókiigazítást irányoz elő. Az intézkedés annak a hatásnak az enyhítésére tesz kísérletet, amely miatt az emberek azért kerülnek magasabb adókategóriákba, mert fizetésemelést kapnak a gyorsan emelkedő infláció ellensúlyozására.