Az esőzések nagyságát jól mutatja, hogy egy férfi eltűnt, miután elsodorta egy megduzzadt patak, a hivatalos szöuli források egyelőre nem számoltak be több áldozatról.

Fotó: AFP

Emberek ezreit kényszerültek evakuálni Dél-Koreában, amikor a Hinnamnor tájfun kedden az ország déli régióiban partot ért, heves esőzéseket és szeleket okozva, amelyek fákat és utakat pusztítottak el, és 

több mint 20 ezer otthon maradt áram nélkül. 

Kigyulladt a Posco által üzemeltetett nagy acélgyár a Dél-Korea déli részén fekvő Pohang városában, az azonban nem derült ki, hogy a tüzet a vihar okozta-e.

Kormánytisztviselők szerint a Hinnamnor volt az elmúlt évek legnagyobb tájfunja, így a károk is szokatlanul magasra rúghatnak.

A mostani vihar előtt néhány héttel már sújtották heves esőzések Szöul környékét, akkor legalább 14 ember halt meg. A vihar azonban nem érte váratlanul az embereket, ugyanis Han Dokszu miniszterelnök már napokkal ezelőtt igyekezett felkészíteni a lakosságot. Akkor az árvizes terület kitelepítésére szólított fel, és azt mondta, hogy

 a Hinnamnor lehet az eddigi legerősebb tájfun.

Fotó: Anthony Wallace / AFP

A dél-koreai meteorológiai ügynökség szerint a vihar óránként 144 kilométeres sebességgel haladt a nyílt tenger felé, elérte Csedzsu szigetét és az üdülőhelyeket, majd Puszan kikötővárosa közelében érte el a partokat. Vasárnap óta összesen 94 centiméter csapadék esett, és a szél elérte a 155 kilométer per órás sebességet is.

A biztonsági minisztérium közölte, hogy előzetesen több mint 3400 ember hagyta el otthonát biztonsági megfontolásból, de 

a tisztviselők további 14 ezer ember evakuálását javasolják.

Számtalan út megrongálódott, legalább öt házat letarolt a szél, és sok épületet elöntött a víz, lakhatatlanná téve őket.

Országszerte több mint 600 iskolát zártak be vagy állítottak át online oktatásra. Több mint 250 járatot töröltek, 70 kompjárat nem indult el, és 66 ezer halászhajó maradt a kikötőkben. A szakemberek eddig csaknem 2800 háztartásban tudták visszaállítani az áramszolgáltatást az érintett 20 ezer ingatlanból – írja a CNBC.