Nemzetközi gazdaság

Kezdődik: a Kárpátokban máris havazik

Erős lehűlés várható a következő napokban Ukrajnában, riasztást is kiadtak, a Kárpátokban pedig már a hó is megérkezhet – jelentette a Kárpáti Igaz Szó.

A következő napokban erősen lehűl az idő Ukrajnában, a magyar határ túloldalán nagy mennyiségű csapadékot várnak, ami a Kárpátokban hó formájában érkezik – írta a Kárpáti Igaz Szó, a Korrespondent.netre hivatkozva.

Lone Bicycle in Parking Rack in Snow Outside School Building
Fotó: Glasshouse Images

A Kárpárok csúcsain 5 centiméteres hó is eshet az országos hidrometeorológiai központ szerint. A Keleti-Kárpátokra zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt vasárnapra másodfokú narancssárga figyelmeztetést adtak ki, akár 40-50 milliméter eső is lezúdulhat. A Tisza ukrajnai szakaszán a napokban 0,9-1,3 méterrel is megemelkedhet a vízszint, árhullám vonul le a hét végén.

A Kárpáti Igaz Szó még a nyár derekán végzett internetes közvélemény-kutatást, és akkor a válaszadók többsége, 71 százaléka tartott attól, hogy nem lesz elég földgáz a télen Ukrajnában.

Lesz elérhető árú fűtés – emlékeztetett a kormányzati ígéretre egy hónapja a kijevi polgármester, Vitalij Klicsko, mégis arra kérte az ukrán főváros lakóit, hogy nem tervezhető problémák esetére tároljanak be meleg ruhákat és takarókat a télre.

Európában sok helyütt – Németországban és Franciaországban is – téli energiahiánytól tartanak.

 

energiaválság kemény tél gázhiány Ukrajnában félelmek a téltől riasztás havazás időjárás
Kapcsolódó cikkek