Nemzetközi gazdaság

Nemcsak hideg, sötét is lesz a tél Európában

A hálózatok üzemeltetői szerint áramkimaradásokra kell felkészülni, ugyanis az eddigi fogyasztáscsökkentő lépések nem elegendők.

Reális esély van arra, hogy télen „piros” riasztást adnak ki az elektromos hálózatok üzemeltetői, azaz a megszokott szinten képtelenek lesznek ellátni az országokat elektromos árammal, ugyanis a politikai vezetők hiába szólítják fel a lakosságot spórolásra, ez önmagában nem hoz elég megtakarítást. 

A hálózat teljes összeomlása nem fenyeget, de helyi áramszünetek, illetve a feszültség csökkentése mindennapossá válhat.

áramkimaradás
Fotó: Shutterstock

Drámai forgatókönyvek valósulhatnak meg, mert az energiahiány egyre súlyosabb az öreg kontinensen – írja a Bloomberg. Legutóbb a francia elektromos hálózat üzemeltetője közölte, hogy 

az elkövetkező hónapokban a lakosságnak rendszeresen csökkentenie kell a fogyasztását, mivel csak így lehet elkerülni a folyamatos áramszüneteket.

 Finnország is csatlakozott a leállásokra figyelmeztetők táborához.

Vehicles light a street during a blackout at night in Pristina, Kosovo, on Monday, Aug. 22, 2022. In Pristina, a city of about 200,000 people, and across Kosovo the power goes off for 120 minutes every six hours, sparing only critical infrastructure such as hospitals and some industries. 
Fotó:  Ben Kilb / Bloomberg via Getty Images


Oroszország, az ukrajnai háború kitörése után, válaszul az ellene meghozott európai szankciókra, leállította a gázszállítást az Északi Áramlat gázvezetéken. A gázpiac azóta is idegesen reagál minden nyilatkozatra. Tegnap Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke évértékelő beszédében kiállt a szankciók mellett, a gázpiac manipulálásával vádolta meg Oroszországot, és kijelentette, hogy Európának meg kell szabadulni az orosz gáztól való függésétől. A felszólalás után a holland gáztőzsdén a TTF gáz ára csaknem 10 százalékot drágult.

Nemrég a Gazprom bemutatott egy videót arról, hogy a gáz hiánya miatt milyen tél várható Európában:

Az igazság az, hogy nincs elég gáz Európában

 – mondta az Onward londoni elemzőcég vezetője. Ed Birkett szerint ha az energiaéhség nem csökken, a cégek szinte biztos, szélsőséges esetben a háztartások is áram nélkül maradnak.


Nem lenne egyedüli eset

Az áramhiány nem lenne egyedüli. A texasi hálózat tavaly télen a hideg miatt leállt, az idén nyáron pedig a túlzott hőség következtében került az összeomlás szélére. A dél-afrikai hálózat is elavult, leginkább a karbantartás hiánya miatt. Mint megírtuk, itt a legtöbb üzletben dízelgenerátor segítségével orvosolják az áramszüneteket. Az ott lakóknak már van tapasztalatuk, nem döbbennek meg, ha megállnak a háztartási gépek, leáll a wifi és elsötétülnek a közlekedési lámpák.


Csak egy enyhe tél lehet a mentsvár

Sokat elárul az energiaigény változásáról, hogy 

Franciaországban a hőmérséklet egyfokos csökkenése mintegy 2400 megawattal növeli az energiaéhséget, ami az országban működő 56 atomreaktorból kettő teljesítményével egyenértékű változás.

„Egy szélsőséges tél ugyanolyan káros hatással lenne az áramhálózatra, mint Texasban. A lakosságnak mindent meg kell tennie az energiafogyasztás csökkentése érdekében” – mondta Adam Bell, a brit energiaügyi minisztérium energiastratégiáért felelős tanácsadója.

A Goldman Sachs szerint a mostani fogyasztáscsökkenés képes megalapozni a téli energiabiztonságot. Ugyanakkor az állami segélyintézkedések, amelyek a fogyasztók helyzetének megkönnyítésére irányulnak, visszavetik az energiaéhség mérséklésére tett erőfeszítéseket.


 

The sun sets behind 42nd Street in Manhattan during a power outage in New York City on July 13, 2019. Subway stations plunged into darkness and the billboards of Times Square suddenly flicked off as New York's Manhattan was hit by a power outage on Saturday. About 42,000 customers lost electricity in the early evening, according to the Con Edison utility, which did not give a reason for the cut.
Fotó: Vanessa Carvalho / AFP


Recsegnek-ropognak a nagy exportőrök

Még a hagyományosan jelentős energiaexportőr Franciaország is jelentős importra szorul télen, mivel az Electricite de France SA nagy atomerőmű-flottája elöregedett, a létesítmények megbízhatósága csökkent. Miközben megírtuk, hogy mára kulcsfontosságúvá váltak a vízerőművek, a száraz nyár a vízenergia-termelőknek is betett, így Norvégia sem tud energiát eladni szomszédai számára.


 

 


A válság lépcsői

A lakások energiaellátásának megszüntetése csak a legvégső megoldás lehet. Legelőször – ahogyan a magyar kormány is – a politikai vezetés dönthet a közintézmények alacsonyabb felfűtéséről, leszereltethetik a termosztátokat, illetve a lakosság számára rövidebb zuhanyzást, valamint körültekintőbb melegvíz-használatot javasolhatnak. A következő lépés, hogy korlátozzák az esti díszkivilágítást és kevésbé fűtik az uszodákat. Ha ez nem lenne elég, a nagyfogyasztó gyártó cégek csökkentik, vagy felfüggesztik a termelést. Ezt követően lépnek életbe a lakosságot figyelmeztető jelzőrendszerek.

A francia EcoWatt rendszer napokra előre tájékoztatja a lakosságot, és amennyiben képtelenek fedezni a háztartások várható igényét, akkor előre bejelentett kétórás helyiáramkimaradásokról döntenek.

Ezek az intézkedések valóban működnek – legalábbis erre utalnak a friss kaliforniai példák. Az Egyesült Államok egy részén ugyanis szeptember 6-án energia-vészhelyzetet hirdettek, és minden háztartásnak üzenetet küldtek, hogy este 9-ig csak a lehető legszükségesebb berendezéseket üzemeltessék. Perceken belül csökkenni kezdett a fogyasztás, így a veszélyhelyzetet áramszünet nélkül törölték.


Viszonyításképpen: 

friss francia becslések szerint, ha az ország összes háztartásában mindössze egy izzót lekapcsolnának, azzal 600 megawattot is megtakarítanának, ami 600 ezer ember fogyasztásának felel meg.


 

 

 

energiahiány spórolás áramszünet áramhiány áramkimaradás
Kapcsolódó cikkek