BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Körvonalazódik az uniós minimálbér

Az Európai Parlament elfogadta az Európai Unió munkavállalói számára biztosítandó megfelelő minimálbérről szóló jogszabályt. A tervezetet 505 igen és 92 nem szavazattal fogadták el, 44 tartózkodás mellett. A jogszabály értelmében a minimálbérnek minden uniós tagállamban lehetővé kell tennie a tisztességes élet- és munkakörülményeket. A tagállamoknak elő kell mozdítaniuk a kollektív bértárgyalásokat.

Döntött az Európai Parlament (EP) szerdán az uniós munkavállalók számára nyújtandó megfelelő minimálbérről – olvasható az Európai Parlament honlapján

A jogszabálytervezetet 505 igen és 92 nem szavazattal fogadták el, 44 tartózkodás mellett. 

eEuropean Parliament, European Commission President Ursula von der Leyen Delivers State of Union 2022 Address, Ursula von der Leyen, president of the European Commission, delivers the State of Union 2021 address inside the Louise Weiss building in Strasbourg, France, on Wednesday, Sept. 14, 2022. Von der Leyen laid out plans to raise 140 billion euros ($140 billion) as part of a series of radical steps to rein in the biggest energy crisis in decades. Photographer: Benjamin Girette/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

A tanácsban júniusban elfogadott uniós jogszabály 

célja az Európai Unióban dolgozó összes munkavállaló munka- és életkörülményeinek javítása, valamint a gazdasági és társadalmi haladás előmozdítása. 

Ebből a célból az uniós jogalkotó minimumkövetelményeket állapít meg a kötelező minimálbér megfelelőségére vonatkozóan. Az uniós jogszabályt a tagállamoknak össze kell hangolniuk a nemzeti joggal és a kollektív szerződésekkel. Mindemellett biztosítani kell a munkavállalók számára, hogy ténylegesen részt vehessenek a minimálbér védelmében.

Az új irányelv minden uniós munkavállalóra vonatkozik majd, aki munkaszerződéssel vagy munkaviszonnyal rendelkezik. 

A parlament döntése értelmében azokban az államokban, ahol a minimálbért már kizárólag kollektív szerződések védik, nem lesz kötelező a frissen elfogadott irányelvet beépíteni a nemzeti jogba, illetve nem lesz kötelező a szabályokat általánosan alkalmazni.

Purse full of money, Purse full of money, close up
Fotó: Kinga Krzeminska / Getty Images

Mi számít megfelelő minimálbérnek?

A minimálbér szintjének meghatározása továbbra is nemzeti hatáskörben marad, de a tagállamoknak garantálniuk kell, hogy minimálbéreik lehetővé teszik a munkavállalók számára a tisztességes életet, figyelembe véve a megélhetési költségeket és a szélesebb fizetési szintet.

Annak érdekében, hogy a tagállamok megbizonyosodhassanak arról, hogy minimálbéreik megfelelnek az unió által elvártnak, létre kell hozniuk egy reáláras áru- és szolgáltatáskosarat, amelyhez hozzámérhetik a legalacsonyabb kötelező fizetés mértékét. Emellett arra is lehetőség lesz, hogy 

a minimálbért a mindenkori bruttó mediánbér 60 százalékában vagy a bruttó átlagbér 50 százalékában határozzák meg.

A munkáltató is segíthet az áremelkedésektől félő dolgozójának

A fogyasztói árak emelkedése és a rezsiszabályok szigorítása miatt minden segítség jól jön, amivel az emberek spórolni tudnak. Néhány dologban a cégek is támogathatják a munkavállalóikat.

A kollektív tárgyalások előmozdítása

Az ágazati és ágazatközi szintű kollektív szerződések elengedhetetlen tényezők a megfelelő minimálbér eléréséhez. Emiatt az EP fontosnak tartja, hogy a tagállamokban előmozdítsák a kollektív szerződések elterjedését. Ennek érdekében az új irányelv előírja, hogy 

azokban a tagállamokban, ahol a munkavállalók kevesebb mint 80 százalékára vonatkozik kollektív szerződés, egy akciótervet kell készíteni a lefedettség növelése érdekében. 

Ehhez szociális partnerek bevonására is szükség lesz.

Szélesíteni kell a jogorvoslathoz való jogot

A szerdán elfogadott jogszabály bevezeti az Európai Unió tagállamainak azt a kötelezettségét, hogy megbízható nyomon követést, ellenőrzéseket és helyszíni ellenőrzéseket is magában foglaló végrehajtási rendszert hozzanak létre a megfelelőség biztosítása és a visszaélésszerű alvállalkozási szerződések, a színlelt önfoglalkoztatás, a nem nyilvántartott túlórák vagy a megnövekedett munkaintenzitás kezelése érdekében.

Az élelmiszerek, az energiaszámlák és a lakhatás árai robbanásszerűen emelkednek. Az emberek valóban küzdenek a megélhetésért. Nincs vesztegetni való időnk, a munkát újra meg kell fizetni. Ez az irányelv meghatározza a mércét arra vonatkozóan, hogy milyennek kell lennie egy megfelelő minimálbérnek. Ezzel egyidejűleg lendületet adunk a kollektív tárgyalásoknak, így több munkavállaló kaphat jobb védelmet 

– mondta a szavazás után a holland Agnes Jongerius, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének tagja.

Nincs mese, emelni kell a béreket

Tavaly még nem tervezett bónusszal, a meglévő juttatások mértékének, körének bővítésével és a hároméves bérmegállapodás 2023-as részének megvizsgálásával, ritkábban alapbéremeléssel is reagálnak a vállalatok arra, hogy az infláció miatt és alkalmazottaik megtartása érdekében növelniük kell a jövedelmeket. A munkavállalók elvárása egyszerűbb: inflációkövető bérrendezést szeretnének. A VG megkérdezett több nagyvállalatot is arról, hogyan kezeli a kiélezett helyzetet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.