Három hónappal meghosszabbítja a román kormány az üzemanyagok árának állami kompenzációját. Az intézkedésről már megállapodtak a hárompárti bukaresti nagykoalícióban, Nicolae Ciuca liberális miniszterelnök (képünkön) pedig megbízta az energiaügyi, valamint a pénzügyminisztériumot, hogy dolgozza ki az árkompenzációról szóló jogszabályt, amit a jövő héten elfogad a kabinet. 

Nicolae Ciuca
Fotó: Borislav Troshev / Anadolu Agency via Getty Images

A balliberális koalícióban egyébként megoszlottak a vélemények a kérdésben, a kormányfő vezette liberálisok ugyanis azt javasolták, hogy a literenként 0,50 lejes (1 lej 82 forint) hozzájárulás októbertől csak a gázolajra legyen érvényes, a benzinre nem, utóbbi energiahordozó ára ugyanis stabilizálódott az elmúlt időszakban. Végül a teljes árkompenzáció mellett döntött a három párt.

A bukaresti kabinet először júniusban döntött arról, hogy

literenként 50 banival kompenzálja az üzemanyagok árát.

A július elsején hatályba lépett intézkedés három hónapra vonatkozott, a kormányrendelet hatálya pedig október elsején lejár. Az árkompenzáció felét az állami költségvetésből fedezik, másik felét a kőolajipari társaságokra terhelték, becslések szerint az intézkedés az elmúlt három hónapban mintegy 73,8 milliárd forintnak megfelelő költségvetési ráfordítást igényelt.

Az állami hozzájárulást erőteljes lakossági és ágazati nyomásgyakorlás kényszerítette ki,

a benzin és a gázolaj jelentős drágulása miatt az ország számos településén tiltakozó járművezetők több alkalommal megbénították a töltőállomások tevékenységét. Romániai fuvarozó szövetségek ugyanakkor országos tüntetésekkel és útblokáddal fenyegetőztek, ha a kormány nem vezet be árplafont; a hatóságok végül nem ezt a megoldást választották.

Üzemanyagárak alakulása Romániában
 

Jelenleg egyébként Bukarestben kapható a legolcsóbb standard benzin, literenként 6,69 lejért (548 forint), miközben a legolcsóbb gázolaj literje 8 lejbe (656 forint) kerül; az ár tartalmazza a 0,50 lejes levonást. A

benzin és a gázolaj közötti közel 1,5 lejes árkülönbség rekordnak számít

Romániában, amely 1,33 millió tonna dízelolajat importált az év első hat hónapja során, kétszer annyit, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Az ország átlagos üzemanyag-fogyasztása évente 7,3 millió tonna, ebből 5,9 milliót tesz ki a gázolaj, aminek kétharmadát romániai finomítókban állítják elő.

A bukaresti versenytanács által nemrég közzétett kimutatása szerint az év eleje óta a benzin 20, a gázolaj 37 százalékkal drágult Romániában, beleértve az 50 banis literenkénti árkedvezményt is. Ha viszont nem kalkulálunk az árkompenzációval, az év eleje óta a benzin ára mintegy 28, a gázolajé pedig 44 százalékkal emelkedett. 

Különben az elmúlt hónapokban végbement árváltozásokat elemezve (összevetve az olajpiaci árakat közlő Platts cég adataival) a versenyhivatal arra a következtetésre jutott, hogy a kőolajipari társaságok a kőolaj világpiaci ára alakulásának megfelelően, legtöbb egyhetes különbséggel emelték, illetve csökkentették az üzemanyag árát Romániában.

Fuel discount ends - rush at gas station
Fotó: Thomas Frey/ AFP

Várhatóan ugyancsak 

a jövő héten vezet be árplafont a bukaresti kormány a tűzifa piacán,

részben korlátozva egyúttal bizonyos fafajták exportját is. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter közölte, az intézkedés azt célozza, hogy a lakosság elfogadható áron tudja megvásárolni a tűzifát, szerinte a korrekt, törvényes és fenntartható erdőkitermelés elegendő fát biztosít a lakosság és a feldolgozóipar számára egyaránt. 

Az országban több mint 3 millió háztartást fűtenek tűzifával vagy tüzelésre használt faanyaggal. A kormány nemrég 2023 szeptemberéig meghosszabbította az árkompenzációt a földgáz és a villamos energia esetében.