A Goldman Sachs (GS) egy elemzése szerint a következő öt évben megtorpan a növekedés a globális csecsemőtápszer-piacon, miután Kína kritikus szintet ért el a népességnövekedésben.

Chinese,Infant,Baby,Girl,Get,Angpao,In,Her,Hand,As
Fotó: Shutterstock

Az elmúlt évtizedekben a szektor legígéretesebb piaca, a növekedés legfontosabb forrása a kínai piac volt. A megerősödő középosztály ugyanis megengedhette magának, hogy drágább, nyugati gyártmányú tápszerrel etesse gyermekeit. A Nestlé, a Danone vagy a Reckitt and Abbott Laboratories apait-anyait bedobott, hogy minél nagyobb piaci részesedésre tegyen szert. Az amerikai befektetési bank szerint viszont

a következő öt évben átlagosan évi 7 százalékkal mérséklődik a megszülető csecsemők száma

Kínában, 2022 végére csökkenni kezd Kína lélekszáma, több ember hal meg, mint amennyi születik. Japánban például már 2016-ban bekövetkezett ez. Ennek nyomán radikálisan át kell alakítani a gazdasági modellezést, az előrejelzések módszertanát.

John Ennis, a GS elemzője arra számít, hogy

a születések száma az idén 12 százalékkal csökken az előző évhez képest, majd jövőre további 5 százalékpontos visszaesés következik be. Ez azt jelenti, hogy 2016-hoz képest a csecsemők száma 2023-ban 45 százalékkal lesz kevesebb.

Így a kínai bébitápszerpiac az idén 8, a következő öt évben pedig évi 4 százalékkal eshet vissza. A befektetési bank szerint mindez meglehetősen rossz kilátásokat vetít a piacon tevékenykedő cégek számára – a GS várakozásai szerint árfolyam-emelkedésük elmaradhat a benchmark indexekétől. 

Az elmúlt évtizedben az eladások éves átlagban 5 százalékkal emelkedtek, de ennek a kegyelmi állapotnak most vége szakad.

Nestle says China baby-formula probe will not hurt margins, A customer shops for Nestle baby formula at a supermarket in Xuchang city, central Chinas Henan province, 7 July 2013.

Nestle SA, the worlds largest foodmaker, said the Chinese governments investigation on the pricing of its infant formula will have no reasonable material impact on Nestles margins in China in the long term. Any effect from the probe will be offset by a bigger growth in its other businesses, Chief Executive Officer Paul Bulcke said at a press conference. The executive also said he does not expect the investigation will spill over into other products. Nestles Wyeth unit is one of the at least five foreign milk powder producers being investigated by Chinas top economic planning agency on possible price-fixing and violating anti-monopoly laws. (Photo by Geng guoqing xc / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
Fotó: Imaginechina via AFP

A pekingi vezetés érzékelvén a demográfiai fordulatot megpróbál ugyan ösztönzőkkel hatni a gyermekvállalási kedvre, például

 2015-től lehet már két gyermeket is vállalni, 

de ezeknek azonban eddig nem sok eredménye mutatkozik. A kínaiak egyrészt megszokták az egykézést, másrészt a tehetősebb, feltörekvő középosztály sokkal inkább fogyasztani, utazni szeretne, mintsem otthon babázni. Így a kínai születési ráta a világ legalacsonyabbjai közé tartozik. 

A megkötött házasságok száma negyvenéves mélypontra süllyedt, a fiatalok körében a munkanélküliségi ráta csaknem 20 százalék.