A csillagászati energiaárakkal, 8,5 százalékos inflációval, súlyos aszállyal, energiaellátási problémákkal és magas államadóssággal küszködő olasz gazdaság irányítását majdnem biztosan a jobbközép koalíció veszi át. A Giorgia Meloni vezette Olaszország Fivérei (Fratelli d'Italia), a Liga és a Hajrá Olaszország összefogása 48-49 százalékon áll jelenleg, és a nyerésre álló pártok programjai rengeteg kiadással járó ígéretet tartalmaznak.

Ezért sem meglepő, hogy spekulatív alapok közel 40 milliárd euró értékben shortolták az olasz állampapírokat az S&P Global Market Intelligence adatai szerint – írja a növekedés.hu. Ilyen mértékű tőke 2008 óta nem mozdult meg, amely az olasz kötvények gyors hozamemelkedésére fogadna. Az olasz államadósság 2,3 trillió euró körül alakult július végén az Eurostat adatai szerint, és ez az összeg az egész euróövezet adósságának közel negyedét teszi ki.

A mostani spekuláció mértéke miatt fontos kiemelni, hogy az euróövezet adósságválsága (2010–12) idején a 10 éves olasz állampapírok hozama egy időben 7 százalék fölé is emelkedett, ami gyakorlatilag egy visszafizethetetlen adósságterhet jelent a 20 éve gyakorlatilag stagnáló olasz gazdaságnak.

A politikai bizonytalanság és a magas energiaárak miatt már sokat emelkedett az olasz és a német államkötvények hozama közötti különbség, amely 2,3-2,4 százalékpontos eltérést mutat, ennyivel fizetnek többet az olaszok a lejáró államadósságuk megújítására. A 10 éves állampapírok kamata 3,4–3,7 százalékos, az adósságspirál elkerülése érdekében tehát hosszú távon is legalább ilyen gyors GDP-bővülést kellene biztosítani, ami irreális. 

Az olasz gazdaság idén az első félévben 6 százalékos növekedést ért el, ami kiemelkedő teljesítmény, a tavalyi bázis azonban még mindig alacsony volt a turizmus kiesése miatt.