Két éve első ízben fordul elő, hogy az amerikai háztartások a következő 12 hónap során a lakáscélú ingatlanok árának mérséklődésére számítanak.

NYC Apartment Frenzy Hits Peak Season With No Relief in Sight
Fotó: Bloomberg / Getty Images

A Fannie Mae augusztusi felmérése szerint a válaszadók 0,4 százalékos árcsökkenést várnak, az előző hónapban még 1,9 százalékos emelkedésre számítottak. 

A lakosság várakozásai szerint a bérlet díjak növekedési üteme is mérséklődik a következő egy évben, csaknem 2 százalékponttal, 5,7 százalékra.

A következő 12 hónapban az ingatlanárak emelkedésére számítók aránya a megkérdezetteken belül 33 százalékra mérséklődött az egy hónappal korábbi 39 százalékról. Az árcsökkenésre számítók részaránya 3 százalékponttal, 33 százalékra esett.

 

A magas lakásárak nyomán egyre több amerikai gondolja azt, hogy itt a kedvező alkalom az eladásra, ugyanakkor az árcsökkenésre számítók arányának növekedése a kereslet lanyhulását vetíti előre – mondta Doug Duncan, a Fannie Mae vezető közgazdásza. Mindez az elmúlt időszakban erős felfutást mutató amerikai lehűlését vetíti előre – vagyis

a Fed kamatemeléseinek hatása már kezd megmutatkozni a piacon.

Erre utal az is, hogy a Mortgage Bankers Association – az amerikai jelzálog-hitelező pénzintézetek szövetsége – számításai szerint a 30 éves, fix kamatozású jelzáloghitelek effektív kamata 6,17 százalékra emelkedett a június közepi 6,01 százalékról.

A Fannie Mae felmérése szerint a lakosság fele vélekedik úgy, hogy gondokba ütközne, ha jelzáloghitelt kellene felvennie. Ez 2014 októbere óta a legmagasabb arány.