Németország lakosságának jelentős része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, így például a megnövekedett rezsiárak miatt. A német szövetkezeti bankok szövetsége (Bundesverband der Deutschen Volksbanken und Raiffeisenbanken, BVR) kedden közzétette becslését, amely szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egy számjegyűre csökkenhet az idén.

Woman opening an empty wallet. Woman opening an empty wallet. Poverty, budget and overspending concept.
Fotó: Getty Images

A kedden publikált tájékoztatás alapján a BVR 2022-re 9-10 százalékos lakossági megtakarítási rátával számol.

A magánháztartások eszerint minden száz euró rendelkezésre álló jövedelem után kilenc-tíz eurót tudnak félretenni.

Ezzel szemben a koronavírus-járvány idején sokaknak több pénze maradt, mint normális időkben. Egyebek között amiatt, mert a nyaralások elmaradtak, és a szabadidős létesítmények ideiglenesen bezártak.

A szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis legfrissebb adatai szerint Németországban

a megtakarítási ráta 2020-ban rekordot ért el a rendelkezésre álló jövedelem 16,4 százalékával,

és 2021-ben is viszonylag magas, 15,1 százalékos maradt ez a mutató.

Nincs kedvük dolgozni a németeknek

Egyre inkább a régmúlt homályába vész a híres német precizitás. A fiatalabb korosztályok munkakedve és munkáltatói iránti lojalitása egyre alacsonyabb. A négynapos munkahét iránti igény egyre magasabb.

Az energiaár-válság már a középosztályban is aláássa az előtakarékosságra épülő gondoskodást – figyelmeztetett Andreas Martin, a BVR igazgatótanácsának tagja.

Elmondása szerint az áremelkedés okán az egy főre jutó havi százeurós többletkiadás miatt, a háztartások akár 44 százaléka nem lesz már képes megtakarításokat felhalmozni.

Aggódó szemekkel figyeli a német versenyképességet a Daimler

Az elektromobilitásra való átálláshoz jobb döntéseket kell hozni, a kiszámíthatósághoz pedig versenyképes energiaárakra van szükség a vállalatvezető szerint.