Nemzetközi gazdaság

Putyin: a Nyugat éhhalálra ítéli a szegényebb országokat, korlátozni kellene az ukrán gabona Európába szállítását

Vlagyimir Putyin orosz elnök Vlagyivosztokba utazott, hogy beszédet mondjon a Keleti Gazdasági Fórumon. A rendezvényt 2015 óta minden évben megtartják azzal a céllal, hogy ösztönözzék a külföldi befektetéseket Oroszország távol-keleti részén.

A nyugati szankciók az egész világra hatalmas veszélyt jelentenek

– kezdte vlagyivosztoki beszédét Vlagyimir Putyin. Hozzátette, hogy a szankciós politikakatalizátornak az Egyesült Államokat tartja. Szerinte Washington mindent megtesz, hogy dominanciáját a világ felett megtarthassa. A nyugati országok nem tesznek mást, csak azért küzdenek, hogy a számukra előnyös világrendet megőrizzék. Ezért folyamatosan változtatják a saját szabályaikat, amelyeket másokra rá akarnak kényszeríteni, de ők gondolkodás nélkül felrúgják, ha számukra az az érdek.

Russian President Vladimir Putin waits before a meeting with Myanmar junta leader on the sidelines of the 2022 Eastern Economic Forum in Vladivostok on September 7, 2022. (Photo by Valery SHARIFULIN / SPUTNIK / AFP)
Fotó: Valerik Sarifulin / AFP

Az európai emberek életminőségét feláldozzák az amerikai diktatúra érdekében a szankciókon keresztül 

– állította az orosz elnök. Szerinte az egész Oroszországgal szemben elindított szankciós hadjárat arról szól, hogy a csődbe jutó európai cégek helyét az amerikaiak vehessék át.

A nemzetközi kapcsolatok rendszere átalakult

Vlagyimir Putyin arról is beszélt, hogy az elmúlt években alapvető változások mentek végbe a nemzetközi kapcsolatok rendszerében. Szerinte jelentősen megnőtt az ázsiai–csendes-óceáni országok szerepe.

Az orosz elnök úgy látja, hogy Európa elvesztette az üzleti erejét, az európai vállalatok már nem versenyképesek világszinten. Ezeknek a cégeknek a fokozatosan bekövekező bukását jósolja. Szerinte ennek oka az, hogy az európai cégek megszakították az oroszországi kapcsolataikat.

Az orosz gazdaság nem törik meg

Az Oroszországban csökkenőben van, az idei év egészét tekintve nagyjából 12 százalékos lesz – véli az elnök. Hozzátette, hogy a dollár, az euró és a font iránti bizalom már elveszett. Rámutatott, hogy már az amerikai szövetségesek is azon vannak, hogy csökkentik a dollártartalékokat.

Putyin beszélt a jövő évi inflációs várakozásairól is. Szerinte 2023 első és második negyedévében a fogyasztói árak növekedési üteme 5-6 százalékos lehet, de a 4 százalékos értéket sem tartja kizártnak.

Arról is beszélt, hogy a nyugati szankciók nem fogják ledönteni a lábáról az országát. Azt mondta, hogy Oroszország megbirkózik a nyugat gazdasági, pénzügyi és technológiai agressziójával is. Hozzátette, hogy az országban 

történelmi mélypontra süllyedt a munkanélküliségi ráta, amely jelenleg kevesebb mint 4 százalékon áll.

Kifejtette, hogy az oroszországi gazdasági helyzet a szankciók kivetése óta már stabilizálódott, bár azt nem tagadja, hogy bizonyos iparágakban és régiókban sok vállalkozás küzd problémákkal.

Európa éhhalálra ítéli a szegényebb országokat

Az orosz elnök szerint a jelenlegi inflációs környezetben az európai országok igyekeznek minél több élelmiszert felvásárolni, hogy ezzel lejjebb tudják szorítani az árakat, és megfékezhessék az inflációt. Úgy véli, hogy ez az élelmezési válság elszabadulásához vezethet, amivel Európa éhezésre ítéli a szegényebb országokat.

ISTANBUL, TURKIYE - AUGUST 09: An aerial view of  "Glory" named empty grain ship as Representatives of Russia, Ukraine, Turkiye and the United Nations (UN) of the Joint Coordination Center (JCC) conduct inspection on vessel in Istanbul, Turkiye on August 09, 2022. The UN, Russia, and Ukraine signed a deal on July 22 to reopen three Ukrainian ports -- Odessa, Chernomorsk, and Yuzhny -- for grain that has been stuck for months because of the ongoing Russia-Ukraine war, which is now in its sixth month. Ali Atmaca / Anadolu Agency (Photo by ALI ATMACA / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Ali Atmaca / AFP

El kell gondolkodni az ukrán gabona Európába történő exportálásának korlátozásán

– jelentette ki, Putyin, majd hozzátette, hogy erről már tárgyal Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. Kijelentette, hogy a Nyugat felelőtlen politikája példátlan humanitárius katasztrófa szélére sodorta a világot. Az orosz elnök kijelentette, hogy egy aljas csalás az, hogy az Ukrajnából elinduló gabonát az arra rá nem szoruló országok gyűjtik össze.

Oroszország keleti részét tovább kell fejleszteni

Vlagyimir Putyin beszélt az ország távol-keleti régióinak gyors fejlődési üteméről. Szerinte az ipari termelés ezeken a területeken folyamatosan nő, és már harmadával meghaladja az egész országos átlagot. Elmondta, hogy 

a régió fejlődését továbbra is állami támogatásokkal ösztönzik.

Az elnök úgy látja, hogy Oroszország az egyetlen nemzet a világon, amely teljesen önellátó a természeti erőforrásokat tekintve. Szerinte ez annak köszönhető, hogy sikeresen megvédték a bányászati ágazatot a barátságtalan országok intézkedéseitől. Kijelentette, hogy az orosz gazdaság stratégiai nyersanyagigényét meghatározták, ezek az adatok pedig alapul fognak szolgálni az ásványkincsbázis fejlesztési tervei számára.

A szankciókkal kapcsolatban kifejtette, hogy Oroszországot lehetetlen elszigetelni a világ többi részétől, aki ezt nem hiszi, az pillantson rá egy világtérképre. 

Az országban tovább fogják növelni a szállítási potenciált és az infrastruktúrát utak és kikötők építésével. Mint mondta, a cél az, hogy felzárkóztassák a távol-keleti régiót, ennek érdekében pedig évi ötmilliárd rubelt fognak elkülöníteni a fejlesztésekre. 

A legutóbbi szentpétervári gazdasági fórumon azt az utasítást adtam, hogy évente további tízmilliárd rubelt különítsenek el az orosz városok fejlesztésére. Helyesnek tartom, ha ezeknek az alapoknak a felét, azaz évi ötmilliárdot a távol-keleti régiónak szánunk. A legfeljebb 250 ezer lakosú távol-keleti településeket korszerűsítenünk kell

– mondta Putyin.

Az orosz polgári repülést is ismét fel szeretnék fejleszteni hazai gyártású repülőgépekkel. A következő három évben a cél az, hogy a régióban közlekedő menetrendszerű járatok számát 390-ről 530-ra bővítsék.

VLADIVOSTOK, RUSSIA - JUNE 30:  A view of newly built Far Eastern State University complex at Russky (Russian) Island on June 30 2011 near Vladivostok, Russia. Russky Island is playing host for the APEC Leaders Summit 2012.
Fotó: Szasa Mordovec / Getty Images

Az infrastruktúra kiépítésének keretében az elnök szerint 

egy távol-keleti lakásépítési program kidolgozását is célul tűzte ki. 

Ennek érdekében a régió városait maximális támogatásáról biztosította. Arról is beszélt, hogy a távol-keleti jelzáloghitel-programot legalább 2030-ig meghosszabbítják, a helyi vállalkozások pedig támogatást kapnak, ha fiatal munkavállalókat alkalmaznak. Ezzel együtt a régióban a fiatal munkavállalók kedvezményeket kapnak a lakásbérléshez.

Arról is beszélt, hogy az oktatást is fejlesztik a távol-keleti területeken. Szerinte 2030-ra több mint 900 modern műhely fog megnyílni a helyi felsőoktatási intézményekben. 2025 végére 29 termelő és oktatási programot fognak beindítani.

Oroszország az ukrajnai „hadművelettel” semmit nem veszít, csak erősebbé válik

Vlagyimir Putyin szerint az általa csak „ukrajnai különleges hadműveletnek” nevezett háborúban Oroszország semmit sem fog elveszíteni, viszont fontosnak tartja, hogy az ország szuverenitása ezáltal megerősödik.

Russian President Vladimir Putin attends the Eastern Economic Forum in Vladivostok on September 7, 2022.
Fotó: Szergej Bobiljov / AFP

Kijelentette, hogy 

nem Moszkva kezdte az ellenségeskedést, de országa igyekszik minél előbb véget vetni a 2014 óta húzódó konfliktusnak.

Arról is beszélt, hogy alaptalannak nevez minden olyan vádat, amely szerint Oroszország megsértené a nemzetközi jogot. Szerinte a nemzetközi kapcsolatokban mindig lesznek olyan viták, amelyeket nem lehet békés úton megoldani, de kijelentette, hogy országa eleget tesz a háborús jogot meghatározó multilaterális szerződésekben foglaltaknak.

Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy Oroszországnak van elég energiahordozója, hogy bármely ország igényeit kielégíthesse vele. Ez az európai nemzetekre is igaz, akik kaphatnak az orosz energiából, ha akarnak, de kijelentette, hogy Moszkvát az sem érdekli, ha Európa nem kér az árujukból.

Számtalan ország van, akinek értékesíthetünk

– mondta Putyin. Hozzátette, hogy korábban Európát tartották az egyik legfontosabb ügyfelüknek, de ez mára a múlté. Mint mondta, Oroszországnak nincs gondja azzal, hogy értékesítse az áruját. Hangsúlyozta, hogy dolgoznak az LNG-szállítás kiépítésén is, és a világ bármely pontjára tudnak majd értékesíteni, illetve egy Mongólián keresztül húzódó gázvezeték kiépítéséről is mindenben megállapodtak Kínával. Mindezek mellett az orosz elnök kijelentette, hogy 

országa kész áll az Északi Áramlat 2. bekapcsolására.

 

 

Egyesült Államok Európa Oroszország USA Amerika szankciók Putyin gazdaság válság Keleti Gazdasági Fórum Vlagyivosztok
Kapcsolódó cikkek