A szlovák pénzügyminisztérium legfrissebb prognózisa szerint idén Szlovákia hazai összterméke (GDP) 1,9 százalékkal nő, jövőre viszont 0,6 százalékra mérséklődik a növekedési ütem. A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) kevésbé optimista, jövőre már recessziót vetít előre.

Bratislava,,Slovakia,-,July,10,,2018.,Narrow,Medieval,Cobblestone,Streets
Fotó: Shutterstock

Marcel Klimek szlovák pénzügyi államtitkár szerint az éves a magas energiaárak miatt 12,4 százalék körül alakul, viszont 2023-ban tovább gyorsulhat, elérve a 13,5 százalékot. Juraj Valachy, a szaktárca háttérintézményeként működő Pénzpolitikai Intézet (IFP) igazgatója közölte, a lefékeződéséhez leginkább a lakossági kereslet visszaesése járulhat hozzá. A pénzügy szerint a nominális átlagbér 2023-ban ugyan 10 százalékkal nőhet, azonban az erőteljes infláció miatt a reálbérek átlagosan 3 százalékkal eshetnek vissza. Valachy arra figyelmeztetett, hogy akár 4 éven át stagnálhatnak, illetve zsugorodhatnak a reálbérek Szlovákiában. Egyetlen kedvező hír, hogy még a stagnálás körüli helyzet ellenére sem számol a szaktárca a növekedésével.

Az NBS még pesszimistábban látja az ország közeljövőjét. 

A szerdán ismertetett prognózisa szerint idén az ország hazai összterméke 1,8 százalékkal nőhet, viszont jövőre már nagy valószínűséggel recesszióba süllyedhet, ennek mértéke 1 százalék körüli lehet – közölte Peter Kazimír jegybanki elnök. 

A pénzintézet jövőre egyenesen 18 százalékos inflációt vetített előre, drámai forgatókönyv esetén pedig a 22 százalékot sem tartja kizártnak. Az utóbbi esetben a gazdasági összteljesítmény akár 4 százalékkal is visszazuhanhat. Egybevetésül: az NBS júniusban 2023-ra még 1,4 százalékos növekményt és csupán 11 százalékos inflációt várt. Szovákia 2024-től léphet újra a növekedés útjára.

Igor Matovic pénzügyminiszter ellen bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a szlovák parlamentben. Mivel a hárompártira olvadt kormánykoalíció kisebbségbe került a pozsonyi törvényhozásban, ezért jó eséllyel leváltható a miniszter, aki a legnagyobb kormánypárt elnöke is egyben. Az indítványról csütörtök délelőtt döntenek.