Igor Matovic szlovák pénzügyminiszter leváltásának céljával rendkívüli parlamenti ülés összehívására adott be ma javaslatot a szlovák kormánykoalícióból néhány hete kilépett liberális párt, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) – jelentette a szlovák közszolgálati hírügynökség, a TASR. Az indítványt a 150 fős pozsonyi törvényhozás 32 képviselője írta alá, a liberálisok képviselőin kívül két frakción kívüli honatya, valamint a legnagyobb ellenzéki pártból, az Irányból kivált képviselők által megalakított Hang (Hlas-SD) néhány képviselője. Az SaS kilépésével hárompártivá zsugorodott szlovák kormánykoalíció kisebbségben kormányoz, 68 mandátummal rendelkezik a törvényhozásban.

Igor Matovic, leader of anti-graft political movement Ordinary People and Independent Personalities (OLaNO),  arrives for a televised debate following the results of the country's parliamentary election in Bratislava, on March 1, 2020. - Slovak voters handed a resounding victory to the centre-right, anti-graft OLaNO opposition party in a general election dominated by public anger over the 2018 murder of a journalist probing corruption, according to an exit poll. (Photo by VLADIMIR SIMICEK / AFP)
Igor Matovic. Fotó: Vladimir Simicek / AFP

A liberálisok azzal indokolták indítványukat, hogy szerintük Igor Matovic nem teljesíti a polgárokkal szembeni kötelességeit, valamint tisztsége ellátásának módjával megsérti a törvényeket. Az SaS már a kormányból való távozása előtt is Matovic leváltását követelte, s ezt jelölte meg kormányban maradása legfőbb feltételéül. 

A két hónapon át tartó kormánykoalíciós válságnak a legfőbb látható oka az SaS elnöke, Richard Sulík és Igor Matovic közti személyes viszály volt, illetve a pénzügyminiszter által kidolgozott néhány népjóléti intézkedési javaslat, amelyeket az SaS ellenzett. 

A liberálisok mai nyilatkozatukban kizárták, hogy az indítvány hátterében személyes okok lennének.

Igor Matovic, aki a szlovák kormánykoalíció legerősebb pártjának – a jobbközép Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) – az elnöke is, az indítványra reagálva azt mondta: a liberálisok „szégyentelenül összeálltak a maffiával”. Bár az SaS a legutóbbi – 2020 februárjában tartott – választásokon csak 13 mandátumot szerzett a törvényhozásban, és a második legkisebb pártként vált a kormánykoalíció részévé, frakciójuk jelenleg 20 képviselőt számol. Ennek oka, hogy az elmúlt két és fél évben a többi koalíciós párt néhány képviselője átlépett hozzájuk.