Nemzetközi gazdaság

Tajvan 1,1 milliárd dollárért vesz amerikai fegyvereket

Kína a térség stabilitásáért aggódik.

Az Egyesült Államok kormánya pénteken három szerződést jelentett be fegyverek és műszaki szolgáltatások eladásáról Tajvan számára, 1,1 milliárd dollár értékben – közölte az amerikai külügyminisztérium és a Pentagon.

This US Navy photo obtained August 13, 2015 shows the Arleigh Burke-class guided-missile destroyer USS Fitzgerald (DDG 62)as it  fires a Harpoon missile during a live-fire drill on August 12, 2015 in the waters near Guam. Fitzgerald is on patrol in the US 7th Fleet area of responsibility supporting security and stability in the Indo-Asia-Pacific region. AFP PHOTO/US NAVY/ PATRICK DIONNE  =  RESTRICTED TO EDITORIAL USE / MANDATORY CREDIT: "AFP PHOTO HANDOUT-US NAVY /PATRICK DIONNE"/ NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS / DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS= (Photo by PATRICK DIONNE / US NAVY / AFP)
Fotó: Patrick Dionne / US Navy via AFP

A legnagyobb, egy 665,4 millió dollár értékű kontraktus Tajvan számára radarállomásaihoz biztosít felszerelést és logisztikai támogatást. A második Harpoon levegő-víz rakéták szállítását irányozza elő 355 millió dollár értékben, míg a harmadik, 85,6 milliós szerződés értelmében Tajvan száz AIM–9X Block II Sidewinder taktikai levegő-levegő rakétát kap.

A kormányzat már értesítette a kongresszust a lépésről. 

A törvényhozó testületnek 30 napja van arra, hogy megvizsgálja ezeket a megállapodásokat, és esetleg megakadályozza azokat.

Liu Pengyu, a washingtoni kínai nagykövetség szóvivője közleményében úgy fogalmazott, hogy az esetleges fegyvereladás súlyosan veszélyezteti a Kína és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokat, valamint a Tajvani-szoroson átívelő békét és stabilitást.

„Miközben a Kínai Népköztársaság továbbra is növeli a Tajvanra gyakorolt nyomást többek között az ország körüli fokozott katonai légi és tengeri jelenlét révén és kísérleteket tesz a Tajvani-szorosban fennálló status quo megváltoztatására, mi megadjuk Tajvannak, amire szüksége van az önvédelmi képességeinek fenntartásához” mondta Laura Rosenberger, a Fehér Ház Kínáért és Tajvanért felelős vezető igazgatója.

 

 

fegyvereladások Tajvani-szoros
Kapcsolódó cikkek